Ergenekon Davası'nda görev yapan Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise Turan Çolakkadı atandı. Başsavcı Vekilliği'ne getirilen Öz'ün 'özel yetkileri' kaldırıldı. Eğer ayrıca bir yetki kararnamesi çıkarılmazsa Öz bundan böyle Ergenekon Davası'na bakamayacak.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yayınladığı 128 hakim ve savcının görev yerini değiştiren adli yargı kararnamesi ile Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Çolakkadı, artık Beşiktaş Adliyesi'nde değil, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde görev yapacak.

BİR NUMARALI SAVCI VEKİLİ FİKRET SEÇEN

Zekeriya Öz ile birlikte Başsavcı Vekilliği'ne getirilen diğer isimler Fikret Seçen, Ali Güngör ve Poyrazköy Davası'na bakan Ercan Şafak oldu. Çolakkadı'nın yerine getirilen bir numaralı savcı vekili Fikret Seçen oldu.

Ergenekon soruşturması savcılarından Zekeriya Öz ve Ercan Şafak'ın özel yetkileri atamalar nedeniyle kalktı. Özel Yetkili Savcılıkta Başsavcı vekili olarak kalan Fikret Seçen'in özel yetkileri ise sürüyor.

ÖZ, ERGENEKON DAVASI'NA BAKAMAYACAK

HSYK'dan edinilen bilgilere göre, bundan böyle Zekeriya Öz Ergenekon Davası'na bakamayacak. Öz'ün o görevi devam ettirebilmesi için ayrıca bir yetki kararnamesi çıkarılması gerekiyor.

ÖZ: BU KARARI BEKLEMİYORDUM

Başsavcı Vekilliği'ne ise Ergenekon Davası'na bakan Özel Yetkili savcı Zekeriya Öz getirildi. Kararı şaşkınlıkla karşılayan Öz, ''Yorgundum. Herhangi bir talebim olmadı. Bu kararı beklemiyordum. Sürpriz oldu'' dedi.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Hukukçu Bahri Öztürk:
Öz'e yapılan görevlendirme terfidir. CMK'nın 250. maddesine göre görevlendirme yapmak demek oradaki görevle sınırlı olması demektir. Başsavcı Vekilliği'nin başka ağır yükümleri var. Bunların hepsinin yanında baktığı davayı devam ettirmesi de zordur. İstanbul gibi bir şehirde Başsavcı Vekilliği önemli ve ağır bir görevdir.

Eski DGM savcısı Mete Göktürk: Başsavcı Vekiliğine atanmak bir terfi niteliğindedir. Bu görev, özel yetkili savcı olmaktan daha prestijlidir. Zekeriya Öz"ün özel yetkili mahkemede mi yoksa başka bir yerde mi görevlendirileceğini henüz bilmiyoruz. Özel Yetkili bir mahkemede olmuşsa “Ergenekon” soruşturmasına bakabilir.


Hürriyet