Bu çirkin oyunlar ve kirli senaryoları 7 yıllık iktidarları döneminde de yaşadıklarını belirten Erdoğan, bunları hâlâ yaşadıklarını kaydetti. Demokratik açılım sürecinin tüm provokatif müdahalelere rağmen devam edeceğini belirten Başbakan Erdoğan, Ergenekon'dan İran'a, AB'den Ortadoğu'ya kadar Türkiye'nin gündemine ilişkin sorulara cevap verdi.

DEĞİŞİMİ İSTEMİYORLAR

Erdoğan, “Türkiye'deki hukuk dışı örgütlenmeye ilişkin konu, şu anda yargı aşamasındadır. Benim bu konunun ayrıntılarına girmem zaten doğru olmaz. Ancak, ortaya çıkan iddianameler, iddialar, kirli ilişkiler, kirli senaryolar, çirkin planlar, Türkiye'nin geçmişte ne büyük bir tehdit altında olduğunu ortaya koymaya yetecek kadar malzemeyi gün yüzüne çıkarmıştır” diye konuştu.

Erdoğan, “Altını çizerek ifade ediyorum, eğer, çetelerle, mafyayla, hukuk dışı örgütlenmelerle mücadeleyi erteleseydik, ya da bu mücadeleyi hiç yapmasaydık, ne ekonomide, ne iç ve dış politikada, ne de demokratikleşmede bugün ulaştığımız seviyeye asla ulaşamazdık. Sadece bizim iktidarımız döneminde şahit olduğumuz provokasyonlar bile, hukuk dışı örgütlenmelerin değişimin önünde nasıl bir engel teşkil ettiğini çok net olarak ortaya koymuştur” dedi.

NEMALANANLAR VAR

“Eğer sorunlar zamana yayılmışsa, eğer sorunlar kör düğüm olmuşsa, bundan beslenen, bundan nemalanan, bunu istismar ederek kendisine ikbal sağlayan çevreler de oluşuyor” diyen Erdoğan, “Dolayısıyla, siz her hangi bir sorunu çözmeye yeltendiğiniz anda bu çevreler, yani çeteler, mafyatik örgütlenmeler çeşitli taktiklerle ve tehditlerle karşınıza çıkıyor. Biz 7 yılda bunların tamamını yaşadık. Hâlâ da yaşıyoruz. ” dedi.

DİPLOMASİ İLE ÇÖZÜM

Türkiye ile İran'ın tarihi komşuluklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunu gölgelersek, böyle bir sıkıntıyı doğuracak bir süreç olursa tabii Türkiye açısından bölgede önemli bir kayıp olur. Özellikle diplomatik açıdan da bunu bir iflas olarak görürüz ve biz dünyadaki tüm ülkelere şunu söylüyoruz; bunu diplomatik yollarla çözmeliyiz. Gelin bunu diplomasiyle çözelim, diplomaside henüz her şey kullanılmış değil. Biz bunu Irak için de söyledik. Diplomasiyi kullanalım, diplomatik yoldan gidelim ve kaybetmeyelim, çünkü insanlık kaybeder.”/yeni şafak