29 Mart 2011'de resmen kurulduktan sonra üye sayısı 400'e ulaşan 'Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyucuları Sendikası' (Oyuncular Sendikası) ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Oyuncular orada olma nedenlerini anlattı.

YÖNETİM KURULU: Memet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Janset Paçal, Devin Özgür Çınar, Tuba Erden, Cem Bender, Timuçin Esen, Hakan Bilgin, Mustafa Kaplan

Herkese kapımız açık
Memet Ali Alabora


Örgütlenme hep sancılı bir süreçtir. Ama biz bu süreci dayanışmayla çok güzel geçirdik. 29 Kasım’daki toplantıdan bu yana dokuz ay 10 gün geçti. Karşılaşılan en büyük zorluklar mevzuatlarla ilgili. 82 anayasasının getirdiği zorluklar var. Sendikalar özellikle trajikomik işlerle uğraştırılıyor. 63 kişi sendikayı kurduk, kanunda yazan herşeyi yaptık. Dilekçemizi verdik. Ancak Çalışma Bakanlığı’na gittiğimizde hiçbirimizin üye olmadığını gördük, çünkü üyelik olması için noterden üye olmanız gerekiyor. Gittik, kendi kurduğumuz sendikaya noterden üye olduk. ‘Şimdi başrol dayanışmanın’ sloganı bir çağrıydı. ‘Artık başrol dayanışmanın’ sloganı da harekete geçtiğimizin kanıtı. Temel çalışma koşullarımızı elde edebilmek ve oyunculuk standartlarını temel seviyeye taşıyabilmek için mücadele ediyoruz. Bu alanda çalışan herkese kapımız açık. İlk hedefimiz ‘bağlı çalışan’ olabilmek. Bağlı çalışanız ama Bağkur’luyuz. Serbest meslek gibi görünüyor. İşverenler güvencemizi sağlamalı. Dayanışma devam ederse, 1-3-6 yılda hedeflerimiz gerçekleşecek.

Oyuncunun kolu kanadı olacak
Altan Erkekli


İnsan hakları bağlamında onurlu bir mesleğin, bu ülke coğrafyasında aydınlığa kavuşturulması ve oyuncuların özlük haklarının sağlanması için bu sendika, oyuncuların kolu kanadı olacak. Yönetim kurulu çok yoğun çaba sarfetti. Türkiye’de hakları dile getirmek çok zor ama umudu kaybetmemek lazım. Yapımcılar da destekliyor bizi. Ortak bir yol bulunur. Yeter ki meclis bu konuda bir an önce adım atsın, kanun çıkarsın.

Daha insani şartlar arıyoruz
Tolgahan Sayışman


Sendika en medeni örgütlenme biçimi, ama ne yazık ki Türkiye’de çok geç kalınmış. Ben sendikanın düzene karşı çok ciddi yaptırımlar uygulayacağına inanıyorum. Oyuncular SSK’lı olmalı. İşe buradan başlanılıyor zaten. Kısa sürede çok yol alındı ve bunun devamı gelecek. Sendikaya üye olan oyuncuların sayısı ve kalitesi çok önemli. Daha insani şartlar arıyoruz. Setler çok sıkıntılı.

Hakkımızı nasıl elde edeceğiz
Şebnem Sönmez


Oyuncu sendikası kurulmayan son dört ülkeden biriyiz. Çok büyük paralar kazandıran bir sektörde sendika olmamasını ben size sorarım. Hakkımızı nasıl elde edeceğiz? Sinesen sendika büyüğümüz olmakla birlikte stratejik ortağımızdır. Bizim neden orada olmadığımız şu şekilde açıklanabilir, sinemacıların içinde oyuncuların da yer alması haklar açısından yeterli bir alan olmasını engeller. Dünyanın her yerinde bu böyledir.

Beraber çalışmamız lazım
Jülide Kural


Kimse hareket etmiyorsa ben hareket ediyorum. ‘Çok fazla önde durma, tamamen uzaklaştırırlar sektörden’ dediler. Biz bu sansürle yaşıyoruz. Burada olmamızın nedeni bu alışkanlığı yıkmak. Biz birlikte olmanın, dayanışmanın, örgütlü çalışmanın ne olduğunu anlamak zorundayız artık. Sektörden dolayı rekabet çok, o yüzden yanyana durmayı beceremiyoruz. Ama beraber çalışmamız lazım. Bu yeni bir umut.

SSK ilk sırada

JANSET: Biz bağlı çalışanız ama Bağkur’luyuz. SSK’lı olmalıyız. İlk hedefimiz bunu düzeltmek. Eksi ikiden başlıyoruz, sıfıra gideceğiz ve yavaş yavaş yükseleceğiz. Emeklilik, güvence sorunları üzerinde çalışıyoruz. Üye sayısı en büyük hedefimiz. Yılbaşına kadar 1000 üye olursak işin şekli değişir, zaten değişmiş durumda.

Başaracağız

ONUR YAPRAKÇI:
Yurtdışında sendikaların seviyeyesini Türkiye’ye taşımaya çalışıyoruz. Daha önceki sendikalar pek başarılı olamadı ama biz başaracağız. Üye sayımız ne kadar artarsa, o kadar çabuk harekete geçeriz.

Birlik olmamız lazım

AHU TÜRKPENÇE:
24 saat çalıştığımız oluyor. Bu nedenle çalışma koşullarının düzeltilmesi hepimizi çok rahatlatacak. Tek başına bir şey değiştirilemiyor bu nedenle birlik olmamız lazım. Başvurabileceğimiz, başımız sıkıştığında yardım alabileceğimiz, bir yere ihtiyacımız var. İlk önce koşulları değiştirmek istiyoruz. İnsani şartlarda iyi ürünler elde etmek amacındayız. Çok umutluyum ben, yapımcılar da destek veriyor. Onların da çalışma koşulları zor. Her iki taraf da destek olunca daha hızlı ilerliyor işler.

Kolay değil

ERKAN CAN:
Demokrasi dediğimiz zaman, sendika çoktan olmuş olması gereken bir şey. Sosyal güvence durumları, iş şartları öncelikli hedeflerimiz. Yönetim Kurulu zor dönemler geçirdi. Bence bundan sonrası da kolay değil.

İşçiliğe saygı

MELTEM CUMBUL:
Yurtdışında sendikalarda, siz ekstra bir çaba harcamadan hakkınızı alıyorsunuz. İşçiliğe saygı var. Sendikalar nasıl hizmet sunması gerektiğini biliyor. Türkiye’de her türlü işçiliğe saygısızlıkta bulunulduğunu düşünüyorum. Bu nedenle mücadele edenlere destek veriyorum. İnsan hakları adına bunların korunması gerek.

Dünyada durum nasıl?

Hollywood’un Oyuncu Sendikası SAG, grev yaparak haklarını elde edebilen, çalışma koşulları, maaşlar ve güvenceler konusunda söz sahibi bir sendika. Eserlerin izinsiz kullanımı, telif hakkı ihlalleri konusunda yasalar çıkarabilmek için çalışan en büyük güç. SAG’e bağlı oyuncuların, sendikanın prensiplerine uymayan projelerde yer alması mümkün değil. Oyuncuların sorunları olduğunda bu sorunlarla muhatap olabilecek bir kurum. 1930’lu yıllardan beri faaliyet gösteren İngiliz Oyuncular Sendikası Equity ise, 36 bin üyesiyle, devlet karşısında büyük baskı gruplarından biri.

Equity mensubu oyuncular, sağlık güvencesine sahip olmasının yanı sıra, 10 milyon pound’luk kamu mali sorumluluk sigortasına (PLI) da sahipler. Belirlenmiş, temel çalışma koşulları ve ücretleri var.

Hedeflenen 7 Madde

1- Emeklilik primi mesleğe göre düzenlenecek
2- Hiçbir oyuncunun emeklilik sorunu kalmayacak
3- Oyuncuların telif haklarını devretmesi genel uygulama olmaktan çıkacak
4- Tüm oyuncuların sosyal güvenceleri sağlanacak.
5- Tüm alanlarda taban ücreti belirlenecek
6- Oyuncuların çalışma koşullarına göre işsizlik sigortası düzenlenecek.
7- Temel çalışma koşulları belirlenecek