YÖK, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında araştırma görevlisi alınacağını duyurdu. Duyuruda, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 33. maddesi uyarınca yükseköğretim kurumlarında istihdam edilmek üzere araştırma görevlisi alınacağı belirtildi. 
 
İstihdam edilecek araştırma görevlilerinin yerleştirme işlemlerinin 2011 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ilgili maddesi ve Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uyarınca YÖK tarafından merkezi olarak yapılacağı kaydedildi. 
 
Araştırma görevlisi olarak başvuracak adaylarda aranan şartlar şöyle: "657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, 35 yaşından gün almamış olmak, araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, atama yapılacak programın lisans/ön lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda ALES'ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 70 puan almış olmak. Ancak, özel yetenek sınavı ve yabancı dil puanıyla öğrenci alınan yerlere başvurularda, herhangi bir puan türünden en az 70 puan almış olmaları, Eğitim Bilimleri Bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı hariç) yapılan başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun olduğu alandan en az 70 puan almış olmaları, alan türü değişen programlardan mezun olanların, alan türü değişen programlara başvurularında ise lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almış olmaları gerekiyor. Yabancı ülkelerden alınan diplomaların denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olması gerekiyor. Lisans mezuniyeti notu ile yabancı dil puanının hesaplanmasında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen eşdeğerlilik tabloları kullanılacak." Başvurular bugünden itibaren 11 Temmuz 2011 tarihine kadar, Yükseköğretim Kurulunun resmi internet sitesinde açıklanacak ÖYP yerleştirme programı üzerinden yapılacak. 
 
Adaylar, başvurularını 10 tercihi geçmeyecek şekilde beyana dayalı yapacak. Yanlış beyanda bulunarak atanmaya hak kazanan adayların atamaları yapılmayacak, aynı yıl içinde ilan edilen ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuramayacak. (AA)