Medya Takip Ajansı Interpress’in, yerli dizileri mercek altına aldığı rapora göre, yazılı basında Kasım ayında ekrandaki aktüel kanallar içinde 13 tanesinde yayınlanan 81 yerli dizi hakkında toplam 4 bin 865 haber çıktığı tespit edildi. Bu yayın döneminde ekranlara gelen yeni diziler, geçtiğimiz yıldan devam eden eski dizilere üstünlük kuramadığı gözlendi.
 
Kasım’da “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” zirvede
 
İki bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmada, yazılı basında çıkan haber sayılarına göre “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” hakkında çıkan 327 haberle ilk sırada yer aldığı belirlendi. “Kuzey Güney” yayınlanan 297 haberle ikinci, “Muhteşem Yüzyıl” ise çıkan 225 haberle üçüncü oldu. Çıkan haber adetlerine göre oluşan listede ilk on içinde yer alan diğer yerli diziler ise şu şekilde sıralandı; “Hayat Devam Ediyor” (200), “Kurtlar Vadisi Pusu” (194), “Fatma Gül’ün Suçu Ne?” (190), “Umutsuz Ev Kadınları” (180), “Arka Sokaklar” (162), “İstanbul Altınları” (144) ve “Adını Feriha Koydum” (138).
 
Dizimi kaybettim hükümsüzdür!
 
Kanalların ekrandaki reklam pastasından daha çok pay almak için ellerindeki en büyük kozların başında diziler geliyor. Eski ve yeni 92 yerli diziyle başlayan 2011 – 2012 kış yayın döneminde, geçen üç aylık sürede kelimenin tam anlamıyla bir yaprak dökümü yaşandı. Araştırmaya göre, ekranlara veda eden yerli dizi sayısı 40’a merdiven dayadı. Fahriye Evcen’in rol aldığı Yalancı Bahar seyirci tarafından sevilmedi. Özge Borak’ın rol aydığı Bir Günah Gibi, erken biten diziler arasına katıldı. Anneler ve Kızları da beklenen reytingi alamayınca yayından kaldırıldı. Zehirli Sarmaşık, Canan, Reis, Kurşun Bilal, Ay Tutulması, Sensiz Olmaz, Kalbim Seni Seçti de ekranlara veda eden diziler arasına katıldı.
 
Kanallar bu hızlı değişime yine de yeni dizilerle cevap vermeye çalışıyorlar. Yayından kaldırılan dizilerin sayısı kadar olmasa da yeni yeni diziler ekrana merhaba demeye devam ediyor. Son dönemde ekranda 10’a yakın yeni de dizi start aldı. Bir Ömür Yetmez, Tek Başımıza, Hayat Devam Ediyor, Bir Kadın Sevdim bunların ilk göze batanları.