Zeytinburnu'nda Mithatpaşa tramvay durağı yakınında bulunan bir binanın giriş katındaki ambalaj atölyesinde meydana gelen patlamanın ardından Afet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, patlamanın yaşandığı binada incelemelerde bulundu.

Yaşam alanlarında imalathanelerin olmasının doğru olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan,"Oturulan yerin altında imalathane olmaz. Hocam denetlensin de olsun, olmaz. Çünkü denetlense bile bu tüp gazlar patlayıcı. Senin bunlara karşı önlem alman mümkün değil. İmalathanenin olduğu binanın şekliyle konutların şekli arasında fark var. İmalathaneler bu tür patlamalar olabilir, gazlar açığa çıkabilir diye yangın, patlama tedbirleriyle beraber yapılır sonra işletmeye açılır. Konut olarak yapmışsın burayı imalathaneye vermişsin" dedi.

"DENETLENMEYEN İMALATHANELERDE KAÇAK TÜP KULLANILIYOR"

İmalathanelerin denetlenmediğini, bu yüzden bu tür olayların sıklıkla yaşandığını ifade eden Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, "İmalathanelerin de işletim sırasında denetlenmemesi nedeniyle insanlar burada kaçak tüp kullanıyor. Bazen yasal olan tüplerin de denetlenmediği için zaman içerisinde aşınabilir hale geliyor. Baktığınız zaman denetlemeden uzak bir durum var. Bir şey olmaz gibi davranıyoruz. Ama bu son olsun diyoruz ama böyle sonu ben çok gördüm" diye konuştu.

"DOĞALGAZ OLSA DAHA ŞİDDETLİ PATLAMA OLURDU"

Patlamanın sanayi tüpünden kaynaklandığını düşündüğünü dile getiren Kaptan, "Benim tespitim sanayi tüpü. Havanın sıcak olması buna ilave bir etken olmuştur tabi ki ama benim görmüş olduğum patlamanın şiddeti burada bir sanayi tüpünün olduğunu gösteriyor. Doğalgaz olsa daha şiddetli bir patlama görürdünüz" şeklinde konuştu.

Kubilay Kaptan, patlamadan sonra binanın büyük hasar gördüğünü belirterek, güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.