Belediye, Çağlayan"ın açıklamaları için "sistemi bilmeden verilmiş bir hüküm" ifadesini kullandı. Belediyenin açıklamasında Başkan Kadir Topbaş imzası yer almadı, ancak “Topbaş"ın Bakan Çağlayan"a cevabı” olarak algılandı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2 hafta önceki açıklamaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi"ni ve metrobüsleri hedef almadığını, tüm belediyelere yönelik açıklama yaptığını bildirdi.

Zafer Çağlayan, “Bu sözleri, yine olsun, yine söylerim. Kadir Topbaş (İBB) niye muhatap aldı, anlamadım. Yerli üretim otobüslerin kalitesi ortada. Babam olsa, Türk Malı"nı savunurum” dedi. Çağlayan şöyle konuştu: “Dünya otobüs firmaları Türkiye"de otobüs üretmek için o kadar yatırım yapıyor, her bir otobüs istihdam demek. Öttüre öttüre, yine savunurum. Ben metrobüs için değil, otobüs için konuştum. Metrobüsleri hiç bilmem. Metrobüsleri incelemedim de.”

İBB açıklamasında, “Son 5 yılda yapılan ihalelerin yüzde 96.6"sını yerli, yüzde 3,4"ünü yabancı istekliler aldı. Metrobüs hattında Phileas (230 yolcu kapasiteli) ve Capacity (192 yolcu kapasiteli) marka otobüsler, ulaşımı kolaylaştırmak için seçildi. Yerli üretim Mercedes Citaro"lar 75-90 kişi kapasiteli” denilmişti. / hürriyet