Tutanakta, olay yerine güvenlik riski nedeniyle gidilemediği, cesedin jandarma karakoluna getirilerek otopsi yapıldığı kaydedildi.

Lice"nin Şenlik Köyü"nde 28 Eylül günü hayvan otlatan 12 yaşındaki Ceylan Önkol, bir iddiaya göre bulduğu cismi oynarken infilak etmesi sonucu, bir iddiaya göre de askeri birlikten yapılan havan atışı sonucu öldü. Olayın meydana geldiği bölge terör nedeniyle riskli olduğu için otopsi yapacak savcı ve doktorun gitmesi yerine ceset karakola getirilip otopsi yapıldı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kamil Çolak ve doktor Deniz Akelma"nın imzasını taşıyan adli muayene tutanağında, olayla ilgili detaylar yazıldı. Ceylan Önkol'un ailesinin avukatı tarafından açıklanan tutanakta şöyle denildi:
“Olay yerinin teröre müzahir bölge olduğu, şu aşamada olay yerine gidilmesinin gerek kolluk kuvvetleri, gerek Cumhuriyet Başsavcılığı refakatinde götürülecek heyet açısından büyük bir risk oluşturduğu, bir süre önce olay yerinde yapılan kapsamlı operasyon nitecesinde bölücü terör örgütü mensuplarına ait yaşam malzemeleri ile bir çok el yapımı patlayıcı madde ve amonyum nitratın ele geçirildiği, bu kapsamda belirlenecek sonraki bir tarihte büyük çapta askeri birlik ile olay yerine gidilmesinin uygun olacağının bildirilmesi üzerine, Cumhuriyet savcısı CMK 250 ile görevli nöbetçi savcıyı bilgilendirerek cesedin Abalı Jandarma karakoluna getirilmesi talimatı verildi.”

VÜCUTTA, ŞARAPNEL PARÇASI

Adli muayene tutanağında, Ceylan Önkol"un yüz bölgesi ve kollarında şarapnel parçası bulunmadığı, ancak göğüs bölgesinde ve vücudun değişik yerlerinde irili ufaklı şarapnel parçası görüldüğü ve bu parçaların olay yeri inceleme ekibinde görevli jandarma personeline teslim edildiği belirtildi. Ceset üzerinde bilirkişi olarak inceleme yapan doktor Deniz Akelma, ölümün patlayıcı madde sonucu ortaya çıkan balistik etkiyle iç organların parçalanması sonucu meydana geldiği tutanakta yazıldı.

Lice Cumhuriyet savcılığının olayı terör kapsamında gördüğü ve soruşturmanın Özel yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından sürdürüleceği belirtildi.

"SANIRIM, SATIRI SİLAH SANMIŞLAR"

Tanık olarak ifadesi alınan Ceylan Önkol"un ağabeyi Rıfat Önkol, kardeşi Ceylan"ın hayvanları otlatmak için evden ayrıldığını ve kısa bir süre sonra hava topu sesi tarzında bir ses duyduğunu, ardından da patlama sesi geldiğini söyledi. Önkol, “Patlamanın olduğu yere gittim. Köylülere nereye düştüğünü sordum. Bana hayvanların olduğu yere düştüğünü söylediler. Kız kardeşime seslendim, daha sonra parçalanmış cesedini gördüm. Kardeşim hayvanları otlatmaya çıkardığında sürekli yanına bir satır alırdı, zanedersem bu satırı silah sandılar. Akrabalarıma haber verdim, 3-4 hayvanın telef olduğunu gördüm” dedi.

Baba Raif Önkol ise, kızının ölümüne neden olanlardan şikayetçi olduğunu belirterek, olay yerine gitmeyen görevlilmerden de şikayetçi olduğunu söyledi./hürriyet