Halen gümrüklerde ithal otomobillerin uzun süreler bekletilmesinin nedenleri arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ayrıntılı tip onayı incelemesi bulunduğu belirtilirken, bakanlığın geçmiş yıllara yönelik sahtecilik soruşturması yürüttüğü ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre bakanlık, 30 otomobil ithalatçısına 2005, 2006 ve 2007 yıllarına yönelik tip onay belgesi soruşturması yürütüyor. Yaklaşık 30 ithalatçının soruşturma kapsamında incelendiği ifade edilirken, bunların yarısının distribütör firma, diğer yarısının ise açıktan araç ithal edilen “grey market” diye tabir edilen firmalar olduğu bildirildi.
 
Tip onay belgesi bir aracın yola çıkabilmesi için teknik düzenlemelere uygunluğunu gösteriyor. Aynı zamanda bir aracın içindeki bazı aksamlar için de tip onay belgesi isteniyor. Bakanlığın soruşturmasıyla tip onay belgesine dayanak oluşturan evraklarda sahtecilik yapıldığı kaydedildi.
 
Verilen sahte evraklar ise üç ana başlıkta toplandı. Araçların çarpmalara karşı dayanıklılığını gösteren belgelerde sahtecilik yapıldığı belirlendi. Tip onay belgesi almak için gerekli olan yetkili yüksek mühendis imzalarının da sahte olduğu ortaya çıkarılırken, sahte noter sözleşmeleri sunulduğu anlaşıldı. Bakanlığın özellikle araç güvenliğini ilgilendiren çarpma dayanıklılığını gösteren belgelere yönelik sahtecilik üzerinde durduğu vurgulandı. Bakanlık firmalardan soruşturma kapsamında savunma almaya başladı. Savcılığa da suç duyurusunda bulunulacak.
 
SADECE BİR FİRMANIN 5 BİN ARACI SÖZ KONUSU
 
Firmaların sahte evrakla aldıkları tip onay belgeleriyle yurda soktukları araç miktarı binlerle ifade ediliyor. Sadece bir ithalatçının üç yılda toplam 5 bin aracı sahte evrağa dayalı tip onay belgesiyle yurda soktuğu öğrenildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın firmalara idari para cezası da keseceği vurgulanırken, tüketiciyi ilgilendiren asıl boyut ise araç geri çağırmaların söz konusu olacak olması... Özellikle araç güvenliği ile ilgili evraklarda sahtecilik yapıldığı için yapılacak ayrıntılı incelemelerden sonra bu seçeneğe başvurulabileceği kaydedildi. Soruşturmanın önümüzdeki günlerde tamamlanacağı ve temmuzdan itibaren suç duyurusu ile diğer yaptırımlara başlanacağı bildirildi.
 
habertürk