Bu yıl kış mevsimi önceki yıllara göre çok sert geçti. Otomobillerini kış şartlarına hazırlamış olan sürücüler, zorlu kış koşullarını da kolaylıkla atlatmışlardır. Yaz mevsiminin etkisini yavaş yavaş gösterdiği şu günlerde ise, yetkili servis önlerindeki araç trafiği yine hareketlendi. Yazın mutlu ve huzurlu tatil yolculuğu yapmak isteyen herkes teknik servislerin yolunu tutuyor. Sahibinden ikinci el oto bulmak veya satmak isteyenlerin buluştuğu online otomobil ilan sitesi Tasit.com’ un sosyal medyasında yapılan anket sonuçları da bu yoğunluğu doğrular nitelikte. Tasit.com’un anketine katılanların %76’sı otomobillerinin yazlık bakımlarını yaptırdıklarını ifade etmişler. Peki ya sizin otomobiliniz yaza hazır mı ? Yaz aylarında özellikle seyahat ederken birçok sebepten ötürü arızalanıp yolda kalan araçlara sıkça rastlanır. Seyahat ederken bu gibi kötü durumlarla karşılaşmamak için, otomobilinizde özellikle kontrol ettirmeniz gereken ekipmanlar bulunuyor.

Otomobilinizi yaza nasıl hazırlamalısınız?

Periyodik Bakım Önemli!

Periyodik bakım, otomobilinizin olmazsa olmazları arasındadır. Bu bakım kapsamında mutlaka otomobilinizin ateşleme sistemi, motor yağı, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi kontrolü yapılmalı.

Gerek görüldüğü takdirde bu parçalar yenileri ile değiştirilmeli.

Lastik ve Lastik Basıncı Kontrolü ile Yere Sağlam Basın

Kış lastikleri, yaz lastikleri ile değiştirilmeli. Eğer yaz aylarında da kış lastiklerinizi kullanırsanız, kış lastiğinin hamur özelliğinden dolayı sürtünme katsayısı artan aracınız daha fazla yakıt tüketir. Takılan yaz lastiğinin basınç ayarı da ideal seviyede tutulmalı.

Silecek Sistemi

Bu sistemde yer alan tüm parçalar ayrı ayrı kontrol edilmeli. Kış ayları boyunca yıpranan silecekler, görevlerini tam anlamı ile yerine getiremeyeceklerdir. Bu şekilde kullanılmaya devam eden silecek lastikleri, otomobilinizin camına zarar verebilir. Bu sonuçlarla karşılaşmamak için, yaz yaklaşırken yıpranmış silecek lastikleri yenileri ile değiştirilmelidir. Bunlara ek olarak sistemde bulunan silecek suyu eksik ise tamamlanmalıdır.

Serin Seyahatler İçin Klima Sistemi Önemli

Artan hava sıcaklığından dolayı klima kullanımı git gide artış göstermektedir. Zorlu kış şartlarından sonra, klima sisteminin bazı parçaları kontrol edilmeli. Klima gazı eksikse yetkili servislerde tamamlattırılmalı. Bunlara ek olarak polen filtresi gerekli görülürse değiştirilmeli.

Sorunsuz Enerji İçin, Akü Kontrolü

Aracınızı ilk çalıştırırken ki enerjiyi sağlayan akü de yaz bakımında yetkili servisler tarafından kontrol edilmesi gerekenler listesindedir. İçerisinde yer alan sıvı seviyeleri kontrol edilmeli ve eğer akü ömrünü tamamlamış ise yenisi ile değiştirilmelidir.
Soğutma Sistemi

Yaz aylarında önemi artan diğer bir konu da soğutma sistemidir. Bu sistemde yer alan bağlantı noktaları kontrol edilmeli. Deforme olmuş hortum ve bağlantıları değiştirilmeli. Soğutma sisteminde yer alan su seviyesi eksik ise tamamlanmalıdır.

Altı adımdan oluşan bu liste, yazın sevdiklerinizle birlikte güvenle yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. Sorunsuz ve güvenli yolculuklar için, aracınızın bakımını mutlaka yetkili serviste yaptırmanız gerekir. Ayrıca aracınızda değişen parçalar markanıza ait orijinal yedek parça olmalıdır. Aksi takdirde takılan parça görevini yerine getirmeyecektir.