Bu yılın ilk dört ayında “sıfır” otomobil satışlarında yaşanan olağanüstü artış, cari açığı düşürmek için bütçe verilerini büyüteç altına alan Maliye’nin dikkatini üzerine çekti. İç tüketimdeki canlılığı ölçmek için kullanılan göstergeler arasında yer alan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) grubunda bu yıl en yüksek artış, sıfır taşıtlardan alınan motorlu taşıtlar ÖTV’sinde gerçekleşti. 
 
2010’un çok üstünde 
 
Motorlu araç satışları sayesinde ilk dört ayda Maliye’nin kasasına 2,4 milyar lira nakit para girdi. Oysa geçen yıl aynı dönemde taşıt satışlarından 1,3 milyar lira ÖTV toplanmıştı. Bu gelirde ortaya çıkan yaklaşık yüzde 81.3’lük gelir artışı, ÖTV grubu arasında en dikkat çekici oran oldu. Maliye motorlu taşıtlar ÖTV’sinden geçen yılın tamamında 6,1 milyar lira toplamıştı. Otomobil satışlarındaki aşırı canlanmanın bu yıl hız keseceği düşüncesiyle 2011 için bütçeye 6 milyar 29 milyon liralık gelir hedefi yazıldı. Ancak yılın ilk dört ayında satışların aşırı artması, yıl sonunda yaklaşık 1,2 milyar liralık gelir fazlası olacağını işaret ediyor. Bu da, tahminlerden yaklaşık 100 bin adet daha fazla araç satılacağı anlamına geliyor.
 
Bakan Şimşek uyarmıştı 
 
Otomobil satışlarındaki artış, ithalatı da artırdığı için cari açığın aşırı yükselmesine katkı sağlıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığı düşürücü önlemler konusunda gerekirse Merkez Bankası’na yardımcı olacak ek önlemler alabileceklerini söylemişti. Bütçenin ÖTV cephesinden gelen sinyaller, vergi önlemlerinin taşıt satışlarına odaklanabileceğini işaret ediyor. 
8781.jpg