Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar otomotiv sektörünün elinde birkaç aylık stok olduğuna dikkat çekti, stokların bitmesinin ardından fiyatların hızla yükseleceği uyarısında bulundu..

Otomobil satışlarında sert düşüş

“Yılın ikinci yarısında otomobil fiyatları yüzde 25 ila yüzde 30 oranında artacak; otomobil almak için elinizi çabuk tutun! Fiyatlar biraz daha düşer, diye beklemeyin!”

Bu sözler Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar"a ait. Aynı zamanda TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olan Kibar, otomotiv sektörünün elinde birkaç aylık stok olduğuna dikkat çekti, stokların bitmesinin ardından fiyatların hızla yükseleceği uyarısında bulundu..

Şuandaki fiyatların 1.22"lik dolar kuru seviyesine göre belirlendiğini vurgulayan Kibar, yeni üretimin 1.60"a yaklaşan mevcut kur seviyesi üzerinden fiyatlandırılacağını, bunun da otomobil fiyatlarına yüzde 25 ila yüzde 30 oranında zam olarak yansıyacağını söyledi.


KDV VE ÖTV insin

Kibar, Ocak-Nisan dönemine ilişkin yurtdışı siparişlerin yüzde 40 oranında düştüğünü, ancak ikinci yarıdan başlamak üzere özellikle de yılın son çeyreğinde siparişlerin yükseleceği tahmininde bulundu. Hem iç hem de dış talebin yeniden artacağını belirten Kibar, hükümetin yerli üretim lehine KDV ve ÖTV indirimi yapması gerektiğini de söyledi.

Tüketime destek verilsin

Ali Kibar, otomotiv sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak 300 bin kişinin istihdam edildiğinin de altını çizerken Amerika, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin bu sektöre doğrudan kaynak aktardığını belirtti. Olağanüstü dönemlerde olağan dışı tedbirler almak gerektiğini savunan Kibar, “Biz hükümetten para vermesini istemiyoruz ama vergi indirimi yoluyla tüketimin canlandırılmasını bekliyoruz. Kaldı ki iç talepte bir azalma yok. Ancak iç satışların yüzde 70 ila 75"i krediyle yapılıyor. Son dönemde bankalar bu tür satışlara kredi vermek istemediği için sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunu aşmak için de finansal enstrümanlara ilişkin birtakım düzenlemeler yapılabilir” dedi.


HÜRRİYET