İtalyan takım elbiselerini beğenerek giyen ABD'lilerin, Chrysler ile ortaklık kuran Fiat'ın bu ülkede sunacağı yeni otomobilleri de aynı beğeniyle karşılayıp karşılamayacağı merak konusu.

Chrysler'in iflas başvurusundan çıktıktan dört ay sonra önümüzdeki hafta ABD pazarına sunacağı iki yeni yabancı menşeli model zaten kalabalık olan bu pazara iyice kalabalıklaştıracak.

New York Times'ta yer alan bir haber analizde, Chrysler'in bu hamlesinin aynı zamanda 1984 yılında ABD'den çıkan yeni ortağı Fiat'ın da bu pazara yeniden girişi anlamına geldiği belirtildi.

CHRYSLER İÇİN YENİ FIRSAT

Bu gelişme aynı zamanda, ABD yönetiminden Fiat ile yaptığı işbirliğinden sonra milyar dolarlar değerinde yardım alan Chrysler için kötü satış grafiği gösteren modellerinin yerine, daha çekici tasarıma ve gelişmişliğe sahip Fiat ve Alfa Romeo ürünlerini piyasaya sürmesi demek.

İsmi açıklanmayan şirket yetkililerinin görüşlerine yer veren haber analizde, küçük araç segmentinde yer alan Alfa Romeo'nun spor modeli Fiat 500 ve yine Alfa Romeo teknolojisi ile tasarlanmış sedan tipi bir araç bu pazara sunulacak yeni otomobiller olacağı belirtildi.

Analizde Chrysler'in pazar stratejisine de değinilerek, şirketin diğer otomobil üreticilerinin aksine marka sayısını artırdığının da altı çizildi. Örneğin, General Motors elindeki marka sayısını, Cadillac, Chevrolet, GMC ve Buick olmak üzere dörde indirirken, Chrylers'in son aldığı Dodge markasını ikiye bölme kararının ardından önümüzdeki birkaç sene içinde toplam altı marka ile pazarda yer alacak.

Analiz haberde, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan IHS Global Insight araştırma şirketi analistlerinden Aaron Bragman, her ne kadar Chrysler'in yeni markaya ihtiyacı olmasa da Alfa Romeo gibi kendine has duruşu olan ve çok özel mesaj içeren bir markanın varlığının şirkete katkı sağlayacağını söyledi.

TALEP ARTACAK

Bragman, Amerikalıların Fiat ve Alfa Romeo'ya olan talebinin son dönemde marka olarak zarar gören Chrysler ve Dodge'a göre daha fazla olacağını da öngördü.

Haber analizde, Chrsyler'in özellikle küçük araç segmentindeki ürünlerini daha çekici hale getirmesi gerekliliğine de vurgu yapılırken, örneğin Honda ve Toyota'nın sahip olduğu birer modelin Chrysler'in tüm üretim bandlarından çıkan ürünlerinden daha çok sattığına dikkat çekildi.

Chrysler, geçen Haziran ayında Fiat ile ortaklık kurmuş ve bu şirkete yüzde 20 hisse verilmesi sonrasında iflas sürecinden çıkmıştı.

Fiat 500 modelinin montajının Chrysler'in Meksika'daki Toluca fabrikasında yapılması beklenirken, diğer modellerin en azından ilk etapta ABD'ye ihraç edilmesi bekleniyor. Bununla birlikte önümüzdeki beş sene içinde bu şirketin ABD pazarına sunacağı araçların daha az yakıt tüketen dizel teknolojisine de sahip olacağı da belirtildi.

Sektör analistlerinin görüşlerine de yer verilen analiz haberde, uzmanların Alfa Romeo markasının pazarda ilgi uyandıracağına dair görüşlerine de yer verilmesine rağmen, Fiat ve Chrysler'in CEO'su Sergio Marchionne'nin Chrysler'i bu marka ile yeniden canlandırmasının zor olacağı belirtildi.

Credit Suisse'in Londra'daki analistlerinden Arndt Ellinghorst'un konu ile görüşlerine de yer verilen analizde, ABD'lilerin İtalyan takım elbiselerini beğendiği söylenirken, bu ülke vatandaşlarının İtalyan arabalarına da aynı ilgiyle yaklaşıp yaklaşmayacağını zamanın göstereceği belirtildi. / hürriyet