Otomobil alacaklara, başta servis hizmetleri ve yedek parça olmak üzere tüm unsurları dikkate alarak iyi araştırma yapmaları öneriliyor.
Hyundai Assan Türkiye Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, yeni otomobil markalarının piyasada yer almaya başlamasıyla tüketicinin tercih noktasında zorlandığını belirterek, otomobil almayı düşünenlere, başta servis hizmetleri ve yedek parça olmak üzere tüm unsurları dikkate alarak iyi araştırma yapmaları önerisinde bulundu.

Tarakçıoğlu, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe son yıllarda çeşit ve kalite anlamında ciddi bir gelişme yaşandığını, rekabetin, kalitenin yanı sıra fiyat avantajlarını da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Her geçen gün yeni markaların tüketiciyle buluştuğunu ifade eden Tarakçıoğlu, bu nedenle tüketicinin yapacağı seçimin zorlaşarak karmaşık bir hal aldığını, üstelik son dönemlerde otomobillerin birbirlerine çok benzemeye başladığını belirterek, ''Hemen hemen tüm otomobillerin tedarikçisi veya yan sanayisi aynı. Dolayısıyla aynı veya benzer motor ile malzemeler kullanılıyor'' dedi.

Tarakçıoğlu, benzer özelliklere sahip otomobillerin arasında ciddi oranda fiyat farkları olduğuna da dikkati çekerek, ''Ancak tüketicinin otomobil alırken, çok iyi araştırma yapması gerekiyor. Başta servis hizmetleri ve yedek parça olmak üzere tüm unsurlar dikkate alınarak iyi bir araştırma yapılmalı. Çünkü aldığınız arabaya en azından birkaç yıl sorunsuz olarak binmek isteyeceksiniz. Servis ve yedek parça konusunda çekilecek sıkıntı da sorunsuz sürüş keyfine gölge düşürecektir'' diye konuştu.

-VERGİ İNDİRİMLERİNİN SONA ERMESİNİN ARDINDAN-

Vergi indirimlerinin sona ermesinin ardından sektörde durgunluk yaşanmaya başladığını belirten Tarakçıoğlu, Türkiye'de Eylül ayında yaklaşık 81 bin adet araç satıldığını, bu süreçte de otomobil almayı düşünen kesimin önemli bir bölümünün ihtiyacını karşıladığını bildirdi.

Otomobil almayı düşünen ancak, henüz alım yapmayanların ise bu düşüncesini başka bir tarihe ertelediğini gözlemlediklerini dile getiren Tarakçıoğlu, ''Dolayısıyla otomobil almak isteyenler, ekonomik durumu gözlemeye başladı. Yani en azından (kriz bitti) sözünü duyuncaya kadar kimse galerilere gelmeyecek'' diye konuştu.

Türkiye'deki otomobil pazarının ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ancak, gerekli şartların oluşması gerektiğini savunan Tarakçıoğlu, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki 6 ayı oldukça karamsar görüyoruz. Yani 2009 yılının son çeyreği ve 2010 yılının ilk çeyreğinin, teşviklerin bitmesi ve mevsimsel sebeplerle son derece durgun geçeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, şu anda ihracat geçen seneye göre yüzde 47 civarında daralmış durumda. Bunun daha da daralacağını düşünüyoruz. Çünkü Avrupa'daki teşviklerde teker teker sonlanıyor.

Hem otomobil ticaretinin hem de sanayisinin oldukça karamsar bir sürece girdiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu konuda hükümetin elinde yol haritası var ve ne yapılması gerektiğini de biliyor. Mutlaka devletin bir desteği gerekiyor. Hem istihdam, hem vergi gelirleri, hem de ihracat anlamında ülkenin en yüksek katma değerini otomotiv sanayi üretiyor. Bu nedenle sanayinin dibe vurması kimseye bir şey kazandırmaz.''

-2012 HEDEFİ-

Hyundai'nin dünyanın en büyük 5. otomobil markası konumuna yükseldiğini ifade eden Tarakçıoğlu, Türkiye'deki sektörde ise yüzde 15,5'lik pazar payıyla lider olduklarını vurguladı.

2012 yılında dünyanın en büyük 3. otomobil markası olmayı hedeflediklerini belirten Tarakçıoğlu, ''Dolayısıyla bu hedef doğrultusunda şuanda 12 olan ürün yelpazesini, 2012 itibariyle 20'ye yükselteceğiz'' dedi./haber7