Çünkü kriz 2009'un sonunda bitecek. Uzun vadeli bir eylem planı hazırlıyoruz" dedi. Sektörün, ÖTV indirimine yönelik talebine ilişkin, "Bu konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la en kısa zamanda görüşeceğim" diyen Çağlayan, vergi indirimine de yeşil ışık yaktı. Eylem planı kapsamında, benzin tüketimini azaltmak amacıyla hibrid (melez) otomobil üretimi teşvik edilecek. Bakan Çağlayan, az yakıt tüketen, çevreye duyarlı otomobil üretimine destek verileceğini söyledi. Avrupa ülkeleri de hibrit otomobiller için teşvik sistemi uyguluyor. Bu otomobiller, yakıt tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlarken, ayrıca çevreye de karbondioksit gazı salınımını önemli ölçüde azaltıyor.

SEKTÖR FON İSTİYOR
Pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da (EKK) eylem planının masaya yatırılması bekleniyor. Sektör temsilcileri, ABD benzeri bir özel fon istiyor.

"İKİNCİ EL OTODA SATIŞLAR DURDU"
İkinci el otomobil piyasasında fiyatların oldukça cazip olmasına karşın alıcı olmaması nedeniyle satışların durduğu ve 30 esnafın iş yerini kapattığı bildirildi.
Adana Oto Galericiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel kriz nedeniyle sıfır kilometre araç satışı yapan firmaların geçen yıl cazip kampanyalar düzenlemelerinin ikinci el oto piyasasında satışları durdurduğunu söyledi.
Kampanyaların ayakta kalma mücadelesi veren ikinci el esnafını bitirdiğini belirten Yüksel, "Geçen yıl derneğimize kayıtlı 110 esnaftan 30"u satış yapamaması nedeniyle iş yerini kapatmak durumunda kaldı" dedi.
Yüksel, ikinci el piyasasındaki durgunluğun yeni yılın ilk haftasında da devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yeni yıla da umutsuz girdik. Esnaf geleceği değil, günü kurtarmaya çalışıyor. Oto pazarlarına araç geliyor ama alan yok. Günde bir araç satabilen kendini şanslı sayıyor.
Talep olmadığı için artık fiyatlarda belli olmuyor. Daha önce herhangi bir modeldeki aracın fiyatı yaklaşık olarak belliydi. Ancak, artık bunu da belirleyemez olduk. Bu belirsizlikte satıcının artık aracını değer fiyatından satma şansı da kalmadı."
Yüksel, galericilerdeki 2000 model VW Passat"ın 20 bin, 2003 model Peugeot 206 14 bin, 1999 model Polo Classic"in 11 bin, 1995 model Şahin"in 5 bin, 2005 model Ford Focus"un 21 bin TL"den satışa sunulduğunu da sözlerine ekledi.