Ramazan"a iki gün kala başta tesettür otelleri olmak üzere turistik tesisler “oruç tutan turist” planlarını devreye soktu. Buna göre, bazı oteller, iftardan sonra girilebilsin diye denizi aydınlatma yoluna giderken, bazı tesisler de, “sahura kadar havuz” programları hazırladı.

RAMAZAN ayına iki gün kala, başta tesettürlüler olmak üzere turistik tesisler, “Oruç tutarken de tatil yapılır” yarışına girdi. Turistik tesisler, öncelikle fiyatlarında yüzde 75"e varan oranlarda indirim yaptı. Ayrıca, bazı tesettür otelleri, “İftardan sonra deniz, sahura kadar havuz” programları oluşturdu. Bu tesisler, iftardan sonra rahat girilebilmesi için denizde aydınlatma düzeni de kurdu.

Otele mahya asacak

Antalya Kumluca"daki Şah inn Paradise"nin Genel Müdürü Yusuf Yücel, Ramazan hazırlıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Havuzlarımız sahura kadar açık olacak. Denizi akşam iftardan sonra girilebilmesi için aydınlatacağız. Eski gelenekleri yaşatmak için otele mahya asıyoruz. Teravih namazı için hoca aldık. Ramazan çadırları kurduk. Şerbetçi ve meddah getirtiyoruz. Tasavvuf konserleri düzenleyeceğiz. Hacivat Karagöz gösterisi olacak. Mehteran, fasıl konserleri düzenleyeceğiz. Misafirlere Sultanahmet Meydanı"nda görebilecekleri her türlü Ramazan eğlencesini sunmaya çalışacağız.”

23 Euro"ya indi

Yusuf Yücel, fiyatlarını da 90 Euro"dan, 23 Euro"lara indirdiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Ramazan"da düşen talebi öncelikle fiyat indirimleriyle canlandırma yoluna gittik. Ramazan"ın ilk 10 gününde yüzde 80 doluluğu yakalayabileceğiz. Sonra yüzde 60"lara inebilir. Biz oruç tutacak misafirlerimizi rahat ettirmek için elimizden geleni yapacağız.”

Fiyatlar iniyor

Club İrem Tur Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Ulubay, Ramazan ayında dolulukların yüzde 25 düşmesinin beklendiğini belirterek, tur ve otel fiyatlarının da iç piyasada azalacağını söyledi. Ulubay, “300 TL"lik fiyatlar 200 TL"ye, 180 TL"lik fiyat 120"lere düşecek. Turisti çekmek için çoğu otel, iftar ve sahur programları da düzenliyor. Düşüşü kapatmak için de yurtdışı pazarlara daha fazla yöneleceğiz” dedi.

Sektör önlem almalı

Sezon ortasında dış pazara yönelmenin de daha fazla fiyat indirimiyle mümkün olacağını dile getiren Ulubay, bundan sonra Ramazan ayının devamlı yaz aylarına denk geleceğinden sektörün gerekli önlemleri alarak her yıl uygulaması gerektiğini vurguladı. Saadettin Ulubay, Ramazan"da tesettür ve termal otellere talebin arttığını dile getirerek, sektördeki genel düşüşün bayram turlarıyla telafi edileceğini, iyi talep gelmesinin beklendiğini kaydetti.

100 TL"ye beş yıldız

Ets Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek de, yurtiçi turlarda Ramazan"ın ilk iki haftasında yüzde 30, son iki haftasında ise ek yüzde 15"lik daha indirim yapacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: “20 Ağustos"ta zaten sektörde düşük sezon başlıyordu, Ramazan"la beraber fiyatlar daha da düştü. Şu anda Antalya"da iyi beş yıldızlı otellerin geceleme fiyatları 100-250 TL arasında. Eylül ayında bu rakamlar daha da geri gelecek. Ramazan yaklaştıkça talep daha düşüyor. Yüzde 20"lik düşüş var.”

Bayram turu avantajı var

TOURISTICA Seyahat Acentası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Temel, Ramazan ayının, ağustosa denk gelmesiyle fiyatların geçmiş yıllara oranla daha avantajlı hale geldiğini aktararak, şöyle konuştu: “Ramazan ayı ve bayramda tatil yapmak avantajlı hale geldi. Ramazan ayı boyunca ve bayramda tatile gidecek olanlara yüzde 30 indirim yapıyoruz. Oteller, yerli turiste çok özel tatil paketleri hazırladı. Ağustos ve eylülde havanın güzel olması, tatil paketi fiyatlarının avantajı ve okulların geç açılmasının yerli turistin tatil bölgelerine olacak talebini yoğunlaştırmasını bekliyoruz.”

Okullar geç açılacak bayram kurtaracak

AKDENİZ Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ise, Ramazan dolayısıyla yaşanacak yüzde 20"lik rezervasyon düşüşlerinin bayram turlarıyla karşılanacağını belirterek, şunları söyledi:
“Okulların geç açılması bayramda bu açığı kapatmamızı sağlayacak. Fiyat düşüşleri var ama bölgeye göre değişiyor. Her bölgede çok büyük indirimler yok. Oteller de oruç tutmak isteyen müşterileri için her türlü hazırlığı yapıyor. Sahur ve iftar yemekleri her otelde bulunacak. Gündüzlerin uzun ve sıcağa denk gelmesi nedeniyle gelecek yıllarda da turizmciler olarak iç piyasayla ilgili değişik tedbirler alacağız.”

1 milyon doları getiren turizmci ihracatçı sayılacak

TURİZMCİLERİ "ihracatçı" sınıfına alan Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete"de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, turizm geliri 1 milyon doların üzerine çıkanlar, “ihracatçı” sayılacak ve buna göre bazı desteklerden yararlanacak. Turizm sektörü uzun süredir Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın söz verdiği bu kararı beklerken, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, kararın normal ihracatçılara getirilen avantajların hepsini turizmcilere sağlamadığını belirtti. Barut, “KDV iadesi alma söz konusu değil. Ama tanıtımda destek, istihdam ve Ar-Ge"ye yardım, fuar katılımlarına destek gibi getirileri olacak. Asıl yansımalarını tebliğler çıktığında göreceğiz” dedi. Barut, bu kararın uzun vadede getirilerinin görüleceğini dile getirdi.
Neler getiriyor
Uluslararası nitelikteki yurtiçi ihtisas fuarları desteklenecek.
Çevre maliyetlerine destek olunacak.
Ar-Ge yardımı verilecek.
İstihdam yardımı yapılacak.
Yurtdışı fuar katılımlar desteklenecek.
Pazar araştırması ve pazarlama desteği verilecek.

Hürriyet