Kuşadası İlçesi'nde, bir otelin hastaneye dönüştürülmesine, Aydın 1'inci İdare Mahkemesi "dur" dedi. Daha önce verilen 2 yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatı tamamlanan özel hastanenin hem ruhsatı iptal edildi, hem de otelden hastaneye dönüşüme izin veren belediye meclisi kararı iptal edildi.

Kuşadası'ndaki Viking Otel'in, imar planında "turistik tesis" olarak görünmesine karşın özel hastaneye dönüştürülmesi tartışmasına son noktayı mahkeme koydu. Kuşadası Belediyesi tarafından, hastaneye dönüştürülmesinde bir sakınca görülmeyen ve ruhsat verilen yapıyla ilgili, daha önce çıkan 2 yürütmeyi durdurma kararına karşın inşaatın tamamlanması tepki çekmişti. Kent imar planına aykırı olduğu ve sağlık tesisi kurulması için öngörülen kriterlere uymadığı gerekçesiyle Yerel Gündem 21 Kuşadası Kent Meclisi'ni Yaşatma Derneği'nin (KKM- Der) iki ayrı başvurusunu değerlendiren Aydın 1'inci İdare Mahkemesi, 6'şar gün arayla verdiği 2 kararla son sözü söyledi. Mahkeme, 6 Ocak 2008'de, imar planlarında "turistik tesis olan parseli, sağlık tesisi kullanımına dönüştüren 7 Şubat 2006 gün ve 7 sayılı belediye meclis kararının iptaline" karar verdi, 12 Ocak 2008'de de "dava konusu parsel için, Kuşadası Belediyesi'nce verilen 22 Eylül 2006 gün ve 235 sayılı Yapı Ruhsatı'nın iptaline" hükmetti. Turizm bölgesinde yönetmeliklere aykırı bir plan değişikliği yapılamayacağına dikkat çeken mahkeme, dava konusu alanın yeri ve büyüklüğünün ise hastane kullanımına uygun kriterleri taşımadığını gerekçe gösterdi.

KKM-Der Başkanı avukat Bülent Tokuçoğlu açtığı davalarda, Viking Otel'in, Ege Sağlık Tesisleri A.Ş. tarafından özel hastaneye dönüştürülmesinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve mevzuata aykırı olduğunu belirtmişti. İlçeye hastane yapılmasına karşı olmadıklarını vurgulayan Tokuçoğlu, “İtirazımız, turizm ve konut fonksiyonlarının bulunduğu yerde hukuka uygun bir hastane imar planı değişikliği yapılamayacağıdır. Mahkemenin atadığı bilirkişilerin hazırladıkları rapora göre, turizm bölgesinde yönetmeliklere aykırı böyle bir plan değişikliği yapılamaz. Dava konusu alanın yer seçimi ve büyüklüğü hastane kullanıcılarına sunması gereken kriterleri taşımamaktadır. Nitekim 25 yataklı bir hastane için 3 bin 250 metrekare taban alan gerekirken Viking Otel'in taban alanı 1554 metrekaredir. Dolayısıyla otel, 25 yataklı bir hastane dahi olmayacak niteliktedir. Belirtilen 1554 metrekare taban alanın ihtiyacı 2 bin 560 metrekare otopark alanıdır. İmar plan değişikliğinin böylesi bir otopark alanını içermediği de açıktır” dedi.

BAŞKAN KARARI UYGULASIN

Tokuçoğlu, tesise ulaşım ve taşıt yoğunluğununda hastane için handikaplar içerdiğinin raporlara yansıdığını anımsatarak şunları söyledi:

“Turizm kenti olan Kuşadası'nda tesisin yer aldığı bölgede günün her saati aktif olabilecek nitelikte bir gürültü kaynağının olabileceğine dikkat çekilmiştir. Sağlık tesisinden beklenen ve sosyal iletişimin amaçlandığı, doğanın hissedildiği, sağlık ve egzersiz için alan düzenlemelerini de içermesi beklenen, seyirlik manzara alanlarının oluşturulması gereken dış mekan kullanım alanı ve yeşil doku yerine, dava konusu alanın çevresinin tamamen 4 ve 8 kat arasında değişen yapılaşma alanları ile çevrelenmiş olduğu, bu anlamda dış mekandan beklenen faydalardan yoksun, manzara ve yeşil doku içinde bulunma kritelerinin sağlanmadığı da bilirkişilerce tespit edilmiştir. Şimdi hukuka saygılı olduğunu belirten Sayın Belediye Başkanı tarafından yapılması gereken mahkeme kararlarını uygulamak ve mahkeme kararlarına karşın süren çalışmaların durdurulması ve mühürlenmesidir. Mahkeme kararlarının uygulanması için fikrimizin takipçisi olacağız.”
DHA