Öğrenciler bu sınavlara tercih etmek istedikleri bölümün puan türüne göre başvuruyor ve sonucunda birçok puan elde ediyor. işte bu nokta da en büyük problemlerden birisi sonuç karnesinin yorumlanması oluyor. Bir öğrenci YGS ve LYS oturumlarının tamamına katıldığında 54 çeşit puanı oluşuyor. Öğrencinin okuluna, alanına, katıldığı sınav sayısına ve tercih yapabilme durumuna göre bu puanları karnesinde görüyor. Örnekte görüldüğü gibi karnede 4 ana bölüm yer alıyor. Birinci bölümde öğrencinin kimlik numarası ve adı soyadı bulunuyor. İkinci bölümde ise öğrencinin katıldığı LYS oturumlarındaki testlerdeki doğru ve yanlışları yer alıyor. Bu iki bölüm öğrencilerin kolay anlayabileceği ve yorumlayabileceği bölümlerdir.
 
‘Alan Kodu’ bölümü çok önemli
 
Üçüncü bölüm ise öğrencinin okul, alan ve okul başarı bilgilerini gösteriyor. Bu bölümün en sonunda öğrencinin “Alan Kodu” yer alıyor. Bu bölüm çok önemlidir çünkü öğrencilerin hangi bölümleri alan içi hangi bölümleri alan dışı seçebileceğini bu alandaki koduna bakarak belirlenebilir. Örnekteki öğrencimiz “1595” koduyla anılan “Fen Bilimleri” alanından mezundur. Bu durumda öğrenci kılavuzda bulunan Tablo-6’dan fen bilimleri alanı öğrencilerin tercih edebileceği bölümler tablosuna göre tercih yapabilir.
 
YGS ve LYS’deki ham puanlar
 
Üçüncü bölümün başında öğrencinin diploma notu, hemen yanında ise “Ortaöğretim Başarı Puanı” yer alıyor. Ortaöğretim Başarı Puanı’nın yanında bulunan “AOBP-SAY” “AOBP-SÖZ” ve “AOBP-EA” puanları doğru yorumlanmalıdır. Dördüncü bölümdeki yerleştirme puanları hesaplanırken öğrencilerin alanlarına göre bu AOBP puanları alan içi için 0.15, alan dışı için 0.12, meslek lisesi için ise 0.21 ile çarpılarak kullanılır. Öğrencilerin üçüncü kısımda dikkat etmesi gereken “Ortaöğretim Başarı Puanı” değil yanındaki AOBP puanlarının kullanıldığıdır. Dördüncü bölümde adayların puanları bulunuyor. Bu bölümün birinci kısmında YGS ve LYS’ deki ham puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alıyor. Öğrenciler bu puanları tercih için kullanamazlar. Bunlar sadece okul başarısı yansımadan hesaplanan puanlardır. Dördüncü bölümdeki ikinci tablo en büyük tablodur.
 
Üç farklı katsayıyla hesaplanıyor
 
Tercihte kullanılacak yerleştirme puanlarını gösteriyor. Bu tabloda öğrencilerin girdiği sınavlara göre ve mezun olduğu alana göre “Alanında”, “Alan Dışı” ve “Ek Puanlı” olarak ham puanlar üç farklı katsayıyla hesaplanıp yazılıyor. Alanında kısmında ham puanların 0.15 puanla çarpılmış hali bulunuyor. Öğrenciler bu kısımda tercih edebilecekleri bölümlerin puanına karşılık gelen puanlarını kullanarak tercih yapabilirler. Eğer öğrencinin tercih etmek istediği bölüm, alanında değilse bu durumda bölümün puan türünü karnedeki “Alan Dışı” kısmındaki puanı kullanarak tercih yapabilirler. Eğer öğrenci meslek lisesi öğrencisi ise “Ek Puanlı” kısımdaki puanı kullanarak tercih yapabilir. Ancak bunu yapabilmesi için kendi mezuniyet alanıyla ilgili puanı örtüştürmelidir.