İbrahim Afif Karakılıç, sınavların aslında kişiliğe yönelik değil, bilgiyi ölçen bir olay olduğunu bildirdi. Ancak Türkiye'de çocukluk çağından itibaren sınavların bilgiyi ölçmekten ziyade sanki kişiliğe yönelikmiş gibi yansıtıldığını ifade eden Karakılıç, bunun da hem ailelerde hem de çocuklarda panik ve stresi artırdığını belirtti.
"PANİK VE STRES ARTAR"
Psikiyatrist Karakılıç, bu nedenle anne ve babaların çocuklarını sürekli aldıkları notlara göre ödüllendirdiklerini ya da cezalandırdıklarını vurgulayarak, "Bu davranış, çocuğun gelişim basamağında bilgiyi almak yerine kendini ispat ettiren, kendi kimliğini ortaya koyan bir denemeymiş gibi algılanmaya başlar ve benlik aşağılanmış hissedeceğinden panik ve stres artar" dedi.

Ailelerin, çocuklarına girecekleri sınavın bir bilgi ölçme sınavı olduğunu, bilgileri yetersiz kalsa da bunu tamamlayabileceklerini belirtmeleri gerektiğine işaret eden Karakılıç, "Başarısız sonuçlarda da aileler çocuklarına karşı olan sevgilerinin azalmayacağını, onları sevmeye devam edeceklerini vurgulamalılar" diye konuştu.

Karakılıç, bazı ailelerin ÖSS öncesi çocuklarına otomobil gibi büyük ve abartılı ödül vaadinde bulunduklarını, bunun da çocuklarda farklı etki yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Sınavda elde edilecek başarı karşılığında büyük ve abartılı ödül vaadinde bulunulmamalıdır. Büyük ödüller, çocukta büyük strese yol açar. Çocuk 'Annem, babam bana bu kadar fedakarlık yapıyor ve benim onlara bunun karşılığını vermem gerekiyor' diye strese girer. Aileler, her ne koşulda olursa olsun çocuklarına, her ne olursa olsun onu biricik evlatları olarak sevmeye devam edeceklerini sürekli vurgulasın."

"ÇOCUĞUNUZU YALNIZ BIRAKMAYIN, SINAVDAN SÖZ ETMEYİN"
İbrahim Afif Karakılıç, 14 Haziran sabahı ailelerin ÖSS'nin yapılacağı salonlara çocuklarıyla birlikte gitmeleri tavsiyesinde bulundu. Anne ve babanın o sabah çocuklarıyla sınavla ilgili hiç konuşmamaları gerektiğine dikkati çeken Karakılıç, "Çocuğunuzu yalnız bırakmayın, ama sınavdan söz etmeyin. Ne tavsiyede bulunun, ne teselli edin, ne de moral verin. Sadece yanında olun ve ona dokunup, sarılıp, öpün. Aile bireyleri sınavla ilgili konuştukça çocuğun stresi artacaktır" dedi.