Suriye devletine karşı silahlı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplar, Astana toplantısı öncesinde, barış görüşmelerini durdurduklarını açıkladı.

Grupların açıklamasında, İran destekli güçler geri çekilene kadar "Türkiye ve Rusya tarafından öncülük edilen ateşkes ve barış görüşmelerine" katılmayacakları belirtildi.

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğündeki ateşkes geçen Cuma günü yürürlüğe girmiş ve barış görüşmelerinin Kazakistan'ın başkenti Astana'da bu ay içinde yapılması kararlaştırılmıştı.

Muhalif gruplar dün gece yaptıkları açıklamada ayrıca ordu ve birlikte savaşan İran destekli milislerin elde edeceği her türlü toprak kazanımının, Rusya ve Türkiye'nin aracılığıyla sağlanan hassas ateşkes anlaşmasının sonunu getireceğini de belirttiler.

ÖSO şemsiyesi altında mücadele eden ve genelde ılımlı olarak nitelenen gruplar tarafından imzalanan açıklamada, "Rejim ve müttefikleri ateş etmeye devam ettiler ve ateşkesi önemli boyutta ve çok kez ihlal ettiler" denildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması planlanan barış görüşmeleri öncesinde sağlanan ateşkes anlaşmasını Cumartesi günü onaylamıştı.

Muhaliflerin yaptıkları açıklamada ateşkes ihlallerinin genel olarak Şam'ın kuzeybatısında muhaliflerin elindeki Wadi Barada vadisinde gerçekleştiğini ve hükümet güçleri ile İran destekli Lübnanlı Hizbullah grubunun bu bölgede ilerleme sağlamaya çalıştıkları belirtildi.

Muhalifler bu bölgede, Şam'ın su ihtiyacının çoğunu sağlayan bir su kaynağının bulunduğunu ve Hizbullah tarafından kullanılan Lübnan ile Suriye arasındaki önemli bir ikmal hattının yer aldığını açıkladılar.

Suriye'de daha önce varılan ateşkes anlaşmaları gibi bu ateşkes de başlangıçtan bu yana çok fazla sağlam görünmüyor. Bazı bölgelerde şiddet olayları görülürken, diğer bölgelerde sorunsuz uygulanıyor.

Muhalif gruplar Rusya'nın, Suriye hükümeti ve müttefiklerini ateşkes şartlarına uymaya razı etmede ne kadar başarılı olacağını da sorguluyorlar.