İstanbul"da düzenlenen “Çarlık Hayır Balosu”, Rusya ve Osmanlı Hanedanlarını bir araya getirdi. Çar 2. Nikola"nın kardeşinin soyundan Büyük Düşes Romanova"nın onur konuğu olduğu baloya, Osmanlı Hanedanı üyesi Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu da katıldı

İstanbul"da ilk kez 1920"li yıllarda düzenlenen “Çarlık Hayır Balosu” 90 yıl aradan sonra önceki gece yeniden İstanbul"daydı. Önceki gece İstanbul Rus Konsolosluk Binası"nda düzenlenen baloya, İstanbul Rusya Federasyonu Başkonsolosu Erhov Aleksei Vladimirovitch ev sahipliği yaptı.

“Topkapı Sarayı"nda mı yaşıyorsunuz?”

Baloya katılanlar şık kıyafetleri ile adeta birbirleri ile yarıştı. Balonun onur konuklarından Osman Selahaddin Osmanoğlu, gece boyunca neşeliydi. Büyük Düşes Maria Vladimirovna Romanova ile el sıkışıp birsüre sohbet eden Osmanoğlu, “Birlikte Topkapı Sarayı"nı gezdik. Bana "burada mı yaşıyorsunuz"diye sordu. Topkapı Sarayı"nın artık müze olarak kullanıldığını söyledim” dedi. Büyük Düşes Maria Vladimirovna Romanova ise, “Türkiye ve Rusya arasında tarihi bağlar var. İlişkilerimizin daha da gelişeceğini ümit ediyorum” dedi. Baloda Rus Saray Mutfağı"ndan yemekler ve shot bardağında votka sunuldu.

Kültür merkezi kurulacak

Baloda, Moskova"dan gelen 30 kişilik “Akademik Ruskiye Uzori Orkestrası”, sanatçı T. Filimonova ve 14 kişilik “Klasik Rus Bale Topluluğu” sahne aldı. Bu yıl ünlü Rus yazar ve şair Puşkin"in doğumunun 210"uncu yıldönümü anısına Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği"nin girişimiyle düzenlenen baloda toplanan bağışlarla İstanbul"da sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla “Rus Dünyası Kültür ve Eğitim Merkezi” kurulacak.

Osmanlıyı bitiren savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde yapılan bir Osmanlı-Rus savaşıdır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Tuna Cephesi"nde, hem de Kafkasya Cephesi"nde savaşılan 93 Harbi Osmanlı için büyük bir yenilgiyle sonuçlanmış; hem büyük bir toprak kaybına neden olmuş, hem de Rus ordusunun İstanbul"un eşiğine (Yeşilköy) kadar ilerleyerek Osmanlı Devleti"nin varlığını tehdit etmesiyle sonuçlanmıştır. Rus orduları Kazanlık, Samokov, Yeni Zağra, Çırpan, Tırnova ve Filibe"yi aldıktan sonra Meriç Nehri"ni geçti. 20 Ocak 1878"de Edirne düştü. Ruslar Silivri"yi de alarak Ayastefanos"a (Yeşilköy) kadar ilerlediler. Osmanlılar barış istemek zorunda kaldı. Osmanlılara karşı ağır koşullar içeren Ayastefanos Antlaşması imzalandı. Ama Avrupa"da dengenin Rusya lehine bozulduğunu gören Avusturya, İngiltere, Fransa ve Almanya bu antlaşmaya karşı çıktılar. 13 Temmuz 1878"de imzalanan Berlin Antlaşması"yla savaş sona erdi. Osmanlı Kafkasları ve Balkanları kaybetti.