Hükümetin Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma kararı yankı uyandırdı. Finans çevreleri kararı destekliyor. CHP'ye göre sebep AK Parti'nin Osmanlı özlemi.

BANKACILAR DESTEKLİYOR
Bankacılık sektörü temsilcileri ve ihracatçılar ise kararı destekliyor. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, MB ve bankacılık sektörünün tüm ağırlığının İstanbul"da toplanmasında fayda olduğunu belirtmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, “Finans merkezi İstanbul iken bu alanda idari merkezin Ankara"da olması zaten çelişkili bir durum” açıklamasıyla projeye destek verdi.

CHP: OSMANLI ÖZLEMİ
Erdoğan"ın açıklamalarına muhalefetin tepkisi sert oldu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, taşınma düşüncesinin altında Osmanlı özlemi yattığını belirterek, “Bütün ülkelerin merkez bankaları kendi başkentlerinde. MB mevduat kabul etmiyor, kredi açmıyor. EFT sistemi içinde bütün dünyayla aynı anda iletişim kurabiliyor. Hangi gerekçeyle İstanbul"a taşıyorsunuz?Osmanlı özlemi bu, cumhuriyete karşı bir hareket olduğu çok açık” dedi.

MHP: TURİZM BAKANLIĞI"NI ANTALYA"YA MI TAŞIYALIM
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Türkiye"nin başkentinin Ankara olmak istenmesinin gevşetilmeye çalışıldığını kaydederek şöyle konuştu: “Antalya turizm merkezi diye Turizm Bakanlığı oraya mı taşınacak, sanayi Marmara"da diye bakanlık İstanbul"a mı taşınacak? Başkent Ankara"yı zayıflatmak istiyorlar, üniter yapıyı zayıflatmanın gerekçesi olarak kullanıyorlar.”