TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlediği `Güneş Harekatı' ardından Irak Parlamentosu, operasyon bölgesinde inceleme yaptı. 3 kişilik heyet, teröristlerin geçiş güzergahındaki bombalanan köprülerde incelemelerde bulundu. Heyet başkanı Mithal El Alusi, Irak yönetiminin PKK sorununun çözümünde aktif rol almaya hazır olduğunu, arabuluculuk dahil her türlü girişimi yapabileceklerini söyledi. Alusi, "Türk askerinin bölgede kalmasını istemiyoruz. Irak halkının kanının dökülmesini de kabullenemeyiz. Başbakan Erdoğan'a şunu söylemek istiyoruz; Osmanlı dönemi bitti. İşgal dönemi kalmadı. Şimdi barış ve kardeşlik zamanıdır. Irak Kürtleri'nin Türkiye ile sorun yaşamasını istemiyoruz" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK yuvalarına yönelik düzenlediği kara harekatı ardından Irak Parlamentosu operasyon bölgesinde inceleme yapılmasına karar verdi. Bağdat'tan gelen Mithal El Alusi, Sudiye El Suheyl ve Kamile İbrahim, gazetecilerle birlikte operasyon bölgesinin bazı kesimlerine gidip yerel yöneticilerle görüştü. Heyete bilgi veren Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Amediye Sorumlusu Muhammed Muhsin, harekatta tarım alanları ve köprülerinin zarar gördüğünü iddia etti. Muhsin, şöyle dedi:

"Türkiye komşumuz, iyi ilişkilerimiz var. PKK, Türkiye'nin bir iç sorunudur. Bugüne kadar savaş ile bir çözüme ulaşılamadı. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. PKK ile ilişkimiz yok. Geçmişte Saddam da bizimle savaştı. Kimyasal silah kullandı. Ancak, sonuç alamadı. Biz de Türkiye'nin sorununu kendi içinde çözmesini istiyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bölgeye yönelik harekatta halkın kullandığı köprüleri bombaladı. Bombalanan yerler daha çok halkın tarım yaptığı alanlardır. Sorunun diyalog ile çözülmesi gerekiyor. Çünkü herşeyin başı diyalogdur."

Daha sonra heyete sinevizyon gösterisi ile bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan değişimler ile bombalanan yerlerin görüntüsü izlettirildi.

Irak Parlamentosu heyeti, Irak Ulusal Muhafızları ve peşmergelerin koruması altında PKK'lı teröristlerin faaliyet gösterdiği Avaşin ve Zap bölgelerinde götürüldü. Heyet üyeleri operasyonda teröristlerin kullandığı gerekçesiyle bombalandığı iddia edilen Avaşin Çayı üzerindeki Balanda, vadinin derinliklerindeki Velatjere ve Zap girişindeki Şaca köprülerinde incelemelerde bulundu. Yerel yöneticilerden köprülerle ilgili bilgi alan heyet üyeleri, yıkılın köprüler nedeniyle nehirlerden arazi araçlarıyla geçiş yaptı. Peşmergeler heyetin Şaca'dan daha fazla ileri gitmesine izin vermeyerek, bölgenin tehlikeli olduğunu söyledi. Köprü üzerinde heyete bilgi veren Amediye Kaymakamı İsmail Muhammed Ahmet, harekatta Amediye, Deraluk, Kanimasi ve Zaho bölgelerinde büyük hasar olduğunu öne sürdü.

`OSMANLI DÖNEMİ BİTTİ'

Bağdat'tan gelen heyete başkanlık yapan milletvekillerinden Mithal El Alusi, Irak yönetiminin PKK sorununun çözümünde aktif rol almaya hazır olduğunu, bu konuda arabuluculuk dahil her türlü girişimi yapabileceklerini söyledi. Alusi, "Türk askerinin bölgede kalmasını istemiyoruz. Irak halkının kanının dökülmesini de kabullenemeyiz. Başbakan Erdoğan'a şunu söylemek istiyoruz. Osmanlı dönemi bitti. İşgal dönemi kalmadı, şimdi barış ve kardeşlik zamanıdır. Irak Kürtleri'nin Türkiye ile sorun yaşamasını istemiyoruz" dedi.

`AİHM'E TAŞINMASINI İSTEYECEĞİZ'

Heyet üyelerinden Sudiye El Suheyl ise, Türkiye'nin verdiği zararın uluslararası ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımak için Irak Parlamentosu'na teklif götüreceklerini söyledi. Suheyl, "Biz harekatın yol açtığı zararı dünyaya göstermek istiyoruz. Türkiye bölgede yol açtığı zararı karşılamalıdır. Zaten Irak Hükümeti de sivil halka verilen zararı karşılamayı taahhüt etti. Biz Irak Hükümeti'nden Türk yönetimini uluslararası mahkemelere şikayet etmesini isteyeceğiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvurarak Türkiye'nin hukuksuz davranmasının hesabının sorulmasını, bir daha Irak topraklarına girmesinin engellenmesini talep edeceğiz" diye konuştu.

AKP KONGRESİNDE "OSMANLI ŞARKISI"

Başbakan Erdoğan'ın dün bir konuşma yaptığı Ankara Gençlik Kolları"nın kongresinde "Biz Osmanlıyız" şarkısı çalınmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı Ankara Gençlik Kolları"nın kongresinde kara harekâtının bitirilmesi konusunda kendisini eleştirenlere sert yanıt vermiş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı"nın konser verdiği kongrede, AKP"li gençlerin özellikle "Biz Osmanlıyız" parçasına eşlik ettiği dikkat çekmişti.