2. Dünya Savaşı öncesi tahta çıkacak kekeme bir kralın hikâyesini anlatan film, gecenin favorisi gösterilen David Fincher"ın "Sosyal Ağ"ını (The Social Network) geride bıraktı. Ödüle Fincher ve Cooper dışında aday olan diğer isimler Darren Aronofsky (Siyah Kuğu/Black Swan), Christopher Nolan (Başlangıç/Inception) ve David O. Russell (The Fighter) olarak sıralanıyordu.
Hooper ödülü alırken yaptığı konuşmada, daha önce Yönetmenler Birliği ödüllerine aday olan televizyon serisi "John Adams"ı işaret ederek, “İkinci kez burada olmak inanılmaz” dedi. Gecede ayrıca Martin Scorsese"ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi. Hasta olduğu için ödülünü almaya gelemeyen Scorsese, pilot bölümünü çektiği dizi "Boardwalk Empire"dan bahseden bir not gönderdi. Gecenin sunucusu Jennifer Lawrence tarafından okunan notta Scorsese, "Boardwalk Empire"ın 45 yıllık yönetmenlik kariyerinin en harika işlerinden biri olduğunu vurguluyor.

Yönetmenler Birliği Ödülleri, Akademi Ödülleri"nin şaşmaz habercilerinden biri: Ödüllerin 62 yıllık tarihinde, sadece 6 kez Yönetmenler Birliği tarafından en iyi yönetmen seçilen isim, en iyi yönetmen dalında Oscar"ı alamadı