AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-

Oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç ve susuz kalınacak süre oldukça uzun. Oruç tutacak kişilerin gün boyu vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar besin almaları gerek. Dolayısıyla mutlaka sahur yapılmalı.  Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybının da fazla olacağından oruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almalılar. Özellikle şeker ve tansiyon hastaları, böbrek ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınlar dikkat etmeliler.

Yumurta ve süt tüketin

 Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma olacağından oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı ve kalorisi düşük, hafif ama tok tutacak yiyecekler tercih etmeliler. Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerekiyor. yumurtanın hem besin değerinin yüksektir hem de kişiyi daha uzun süre tok tutar. Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir. Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alıyor. Zeytin yerine ceviz tüketmelerini öneriyoruz. Çünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilir. oruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmelerini öneriyor. Özellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır.

İftarda midenize fazla yüklenmeyin

Sıcak havada iftar vaktine kadar aç ve susuz kalacak oruçlu vatandaşların iftar yemeğinde birden yüklenmek yerine önce bir dilim ekmek yiyip bir kase çorba içmelerinin sağlık açısından faydalı olacak.  aksi durumda mide rahatsızlığı ile tansiyon sorununun yaşanabilir. İftarda uzun bir aranın sonrasında çok fazla yemek tüketmenin kişide hem mide ağrılarına hem de tansiyona değişikliklere neden olabilir. Bu yüzden vatandaşların iftarda bir kase çorba, bir dilim ekmekle iftarlarını yaptıktan sonra mutlaka 15-20 dakika ara vermeliler. Yazın terlemeyle birlikte vücuttan daha fazla su kaybı olduğu için kişini günlük su ihtiyacını da iftarla sahur arasında karşılaması gerekiyor. saat başı 1 veya 2 bardak su içilmeli.  Oruç tutarken çok fazla aktivite önermiyoruz. İftar sonrası 1 saatlik aradan sonra yarım saatlik bir yürüyüş kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır. Tatlı tercihinin bu dönemde önemli. Özellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Mümkün olduğu kadar meyve ve sütlü tatlılar ve dondurmayı tüketilebilir.