Ramazan öncesi vücudun susuzluğa alıştırılması düşüncesiyle su miktarının azaltılması, özellikle kalp ve böbrek hastalığı olanlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Uzman tavsiyesiyle vatandaşların öğün azaltma ve farklı tekniklerle ramazana hazırlandığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Elsürer Afşar, bazı kişilerin de suyu azaltarak oruca hazırlanma yöntemine başvurduğunu söyledi.

Vücudu, suyu azaltarak oruca hazırlamanın tamamen yanlış bir yöntem olduğunu vurgulayan Afşar, şunları kaydetti: ''İnsan vücudunun alması gereken su miktarı ile kaybettiği su miktarı doğru orantılıdır. Normal şartlarda bir günde insan yarım veya 1 litre su kaybeder ancak sıcak havalarda su kaybı daha da artmaktadır. Bu günlerde 'Ramazana kendimi alıştırmalıyım, az su içmeliyim' gibi bir hesap içine girersek vücudumuzun en hassas organlarından böbrek, kalp ve beyinde büyük hasarlara yol açarız. Vücudun ihtiyacı olan su miktarı mutlaka alınmalıdır. Bunu azaltmak kesinlikle çok yanlıştır. Vücudumuzdaki işleyişi tehlikeye sokar.''

TUZ İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALARDAN KAÇININ

İnsan metabolizmasının suyu birçok fonksiyonu yerine getirmek ve vücutta biriken maddeleri atmak için kullandığını anlatan Afşar, sıcak hava koşullarında artan terleme ile kaybedilen su miktarını karşılamak gerektiği için alınan su miktarının tam tersine artırılması gerektiğini dile getirdi.

Günde en az 10–12 bardak su tüketilmesi gerektiğini anlatan Afşar, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Tuz içeriği yüksek gıdalardan kaçınmalıyız ki oruçlu iken susama en az seviyeye insin. Sahurda bol sulu yemekler ve sulu meyve sebze yenmesi uygundur. Bu gıdalar vücudun ihtiyacı olan suyu karşılamaya yarayacaktır. Su içmede en önemli faktör susama hissidir ve bu, tuzlu yiyeceklerle daha fazla olacaktır. Bu nedenle az tuzlu gıdaların tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.''

Afşar, iftarda bir anda suya yüklenmenin özellikle kalp hastalığı olan hastalarda sorunlara yol açabileceğini, suyun aralıklarla ve bol miktarda tüketilmesinin daha doğru olacağını sözlerine ekledi.