Başbakanlık 2009 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ocak-haziran arası dönem gerçekleşme rakamları yayınlandı. Başbakanlık, örtülü ödenek için ayrılan bütçenin bin 208 kat fazlasını harcadı. Raporda bu harcama artışıyla ilgili olarak ise İl Özel İdare Yardım Ödeneği'nin Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı'na devredilmesinin ve harcamaların tahmin edilemezliği gösterildi.

Raporda, örtülü ödenek için harcamalarla ilgili bütçe hazırlanırken bir tahminde bulunulamadığını, bütçeye gösterge niteliğinde bir miktarın konulduğu kaydedildi.

BAŞBAKANLIĞA TAHSİS EDİLEN BÜTÇE

Raporda, Başbakanlığa toplam 2009 yılı için 1 milyar 858 milyon 761 TL ödenek tahsis edildiği, bunun bütçe kanunun 12'nci maddesi gereğince yüzde 10'unun iptal edilmesi sonucu bu rakamın 1 milyar 837 milyon 563 bin 200 TL olduğu belirtildi.

İlk 6 ayda bütçedeki en büyük oransal gerçekleşmenin mal ve hizmet alım giderlerinde olduğuna işaret edilen raporda, mal ve hizmet alım giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artış gösterdiği vurgulandı. Buradaki artışın sebebi olarak önceki yıllardaki ertelenen ihtiyaçların karşılanması, BİMER ve diğer hizmetlerin genişlemesi olarak gösterildi.

EN YÜKSEK HARCAMA ÖZEL KALEMDEN YAPILDI

Başbakanlık için ayrılan bütçe harcamalarında gerçekleşmede en yüksek oranla ilk sırayı Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları oluşturdu. Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları kapsamında 5018 sayılı kanunun 24. maddesindeki örtülü ödenek harcamaları yer alıyor.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK NEDEN KAT KAT FAZLA?

Örtülü ödenek harcamaları için bütçeye konulan 207 bin TL'lik bütçeye karşılık 205 milyon 814 bin 722 TL harcama yapıldı. Raporda bu harcama artışıyla ilgili olarak ise İl Özel İdare Yardım Ödeneği'nin Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı'na devredilmesinin ve harcamaların tahmin edilemezliği gösterildi.

Raporda, örtülü ödenek için harcamalarla ilgili bütçe hazırlanırken bir tahminde bulunulamadığını, bütçeye gösterge niteliğinde bir miktarın konulduğu kaydedildi.

Dolayısıyla 6 aylık ya da yıllık gerçekleşme oranının çoğu zaman belirlenen rakamın çok üzerinde olduğuna işaret edilen raporda, bu ödeneğin Başbakan'ın kanunla belirlenmiş talimatları doğrultusunda kullandığı kaydedildi.

Bu ödeneğin harcamalarının Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde yer almakla beraber ödeneğin kullanımında Özel Kalem Müdürlüğü'nün takdir ve tasarrufunun olmadığı vurgulandı.