Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü 2007 yılı bütçesinin 290 milyon 785 bin 381 YTL, bunun 262 milyon 286 bin 521 YTL'sinin de örtülü ödenek olduğu belirtilerek, “Örtülü ödenek ile ilgili sorular ve cevaplar, kanun hükmüyle mütenasip ciddiyet ve sorumluluk gerektirir. Hiçbir gerekçe ile bu ilkelerden ödün verilemez” denildi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi ile ilgili “yalan ve yanlış iddiaların ısrarla gündemde tutulmak istenmesi üzerine” daha önce yapılan açıklamanın tekrarlanmasında yarar görüldüğü belirtildi.

Örtülü ödeneğin, bütçe tekniği gereğince “görev gideri” olarak Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterildiği hatırlatılan açıklamada, “Yakışıksız ve ciddiyetsiz iftiralara konu yapıldığı gibi Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterilmesi, örtülü ödenek üzerinde Özel Kalem Müdürü'nün takdir ve tasarruf yetkisinin bulunduğu anlamına gelmemektedir. Bu basit gerçeğin iddia sahiplerince bilinmemesi mümkün olmadığından söz konusu iddialarda bilgisizliği aşan maksatlı bir karalama çabasının var olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Her yıl TBMM'de, naklen yayımlanan müzakereler sonucunda ayrı ayrı görüşülerek kabul edilen ve bütün rakamları ve kodlarıyla birlikte ayrıntılı olarak yayımlanan Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu'ndan haberdar olunmaması bir yana, basın meslek ahlak ilkeleri gereği doğruluğunun soruşturulması imkan dahilinde olan bir iddianın muhatap nezdinde soruşturulmadan gazete manşetine taşınması, ilkeli ve sorumlu yayıncılıkla hiçbir surette bağdaşmamaktadır. Tek tek ayrıntılarına girmeye gerek görmediğimiz konuyla ilgili bir köşe yazısında, Başmüşavir kadrosundaki bir ismin, hiçbir zaman yapmadığı halde Özel Kalem Müdürü olarak anıldığı, memuriyete mani hiçbir hali bulunmadığı halde varmış gibi gösterildiği, hakkında hiçbir mahkumiyet kararı bulunmadığı halde hapis cezasına çarptırılmış bir suçlu ilan edildiği, şahsi yetkisinde olamayacağı bilindiği halde örtülü ödenekte tasarruf sahibi gibi sunulduğu görülmektedir. Yine bazı yayınlarda, Özel Kalem Müdürlüğü görevinden kendi kararıyla ayrılan bir başka ismin, hayret uyandıran bir yaklaşımla örtülü ödenekle ilişkilendirilmesi, seviyesiz bir çarpıtma olarak değerlendirilmektedir. Bu tür yalan ve iftiralar üzerinden Sayın Başbakanımızın iddia payesi dahi verilemeyecek ithamların hedefi haline getirilmesi kabul edilemez.”


“BÜTÇENİN YÜZDE 90'I ÖRTÜLÜ ÖDENEKTİR”

Açıklamada, “Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü 2007 yılı bütçesi 290 milyon 785 bin 381 YTL olup, bunun yüzde 90'ı olan 262 milyon 286 bin 521 YTL'si örtülü ödenektir” denildi.


Örtülü ödeneğin, 5018 sayılı Kanun'un 24. maddesinde, “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir” şeklinde tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere örtülü ödenek ile ilgili sorular ve cevaplar, kanun hükmüyle mütenasip ciddiyet ve sorumluluğa sahip olmak durumundadır” denildi.

Görev giderleri haricinde kalan 28.5 milyon YTL'nin 14.5 milyon YTL'sinin valiliklere afet, yangın, sel gibi acil durumlar için aktarıldığı bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Geri kalan 14 milyon YTL'lik harcama ise Başbakanlık personelinin maaş, sosyal güvenlik, yolluk, tedavi ve cenaze giderleri, temsil ve tanıtma giderleri ile kırtasiye ve makine teçhizat alımı için kullanılmıştır.

Sayın Başbakanımızın temel bir hükümet politikası olarak büyük önem verdiği açıklık ve şeffaflık ilkeleri gereğince, bu başlıktaki genel toplamı da içeren 2007 yılı Başbakanlık Faaliyet Raporu, hem resmi internet sitemizde yayımlanmış, hem de TBMM ve ilgili denetim organları ile tek tek milletvekillerine matbu halde sunulmuştur.”