Washington Post ve New York Times gazeteleri, ABD Dışişleri yetkililerinin katılımıyla bu yılın ilk baharında Istanbul"da gerçekleşen iki toplantının sonucunda müzakere sürecinin başlatılması için bir anlaşmaya varıldığını duyururken, “Türk yetkilileri, toplantıların Türkiye"de yapıldığı doğruladı” denildi.

Bu arada, Irak hükümetinin “Bağdat"taki ABD ve Türkiye Büyükelçilikleri"nden “açık bir izah” istediği de kaydedildi.

Washington Post ve New York Times, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ilk baharda İstanbul"da iki kez El Kaide hariç Irak"taki Sünni Direniş Konseyi temsilcileri ile biraraya geldiğini duyurdu.

Bu grupların Irak"taki siyasi hayata dahil edilmesini amaçladığı kaydedilen görüşmelerin, ABD basınına konuşan Sünni direniş liderlerinden Ali El Cuburi ile ABD Dışişleri ve Türk yetkililerince doğrulandığı kaydedildi.

Söz konusu görüşmelerin El Cuburi"ye göre, Türkiye"de Mart ve Mayıs aylarında, ABD yetkililerine göre ise, Mart ve Nisan"da yapıldığını bildiren Washington Post, “Türk yetkilileri, toplantıların yapıldığını doğruladı” diye yazdı. Gazete, ABD yetkilileri ise, toplantılara ilişkin ayrıntılı bilgi vermeye yanasmadığını da yazdı.

Amerikan basınına göre, Türkiye"de yapılan görüşmelerin sonucunda bir anlaşmaya varıldı ancak Haziran ayında düzenlenmesi planlanan toplantının gerçekleşmedi.

-EL MALİKİ TÜRKİYE"DEN “İZAH” BEKLİYOR-

Bu arada, New York Times, ABD ile Sünni asi grupları arasında varıldığı belirtilen mutabakata Irak Başbakanı El Maliki"nin tepki göstererek “Irak"ın iç işlerine müdahale” olarak nitelediğini belirtirken Irak hükümetinin, Bağdaki"de ABD ve Türk Büyükelçilikleri yetkililerinden “açık bir izah” beklediğini yazdı.

Gazete, Maliki"nin üst düzey bir danışmanın, ABD ile direnişçilerin arasında Türkiye"de dahil olmak üzere, daha önce de temasların yapıldığını ancak Irak hükümetinin, Irak Direnişinin Siyasi Konseyi ile söz konusu görüşmelerle ilgili bilgisi bulunmadığını söylediğini de aktardı.

-DİRENİŞİN ANA TALEPLERİ-

Bu arada. El Cuburi, Türkiye"deki görüşmelere katılan Sünni gruplarının görüşme masasına dört başlıca talebi dile getirdiğini belirterek bu talepleri, 2003 işgali için Irak halkından resmen özür dilenmesi, bu gruplara mensup tutukluların serbest bırakılması, Irak"ın yeniden inşası taahhüdü ve bu grupların siyasi hayata katılmasını sağlayacak reformların yapılmasını olarak sıraladı.

El Cuburi “Taleplerin karşılanması imkansız değildir ancak Amerikaların Irak içerisindeki gücünü, İran gibi ülkelere kaptırdıklarını sanıyoruz” diye konuştu.