TSK'nın holdingi olarak bilinen Oyak ile Axa'nın şirket evliliği 2008'de bitti. Bu tarihten sonra Fransız firmanın askerle yıldızı barışmadı. Milli Savunma Bakanlığı da Axa'nın askeri ihalelere girmesini yasakladı

Yıllarca birlikte anılan Oyak ile Axa Holding'in arasına kara liste girdi. Oyak ile sigorta şirketi evliliğini Şubat 2008'de bitiren Axa Holding'in, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) yasaklı şirketler listesine alındığı ortaya çıktı. Yasak 2010 yılının ocak ayında dolacak. Kararın, 6 ay önce 'Bir sözleşmede taahütün tam olarak yerine getirilmediği' gerekçesiyle alındığı, Axa'nın ise konuyu yargıya taşıdığı belirtildi. Axa yetkilileri, MSB'den kırmızı kart görmeleri hakkında konuşmaktan kaçınarak ve 'Olay, yargı sürecinde şu aşamada beyanat veremeyiz' dedi.

1994'de Axa'nın Oyak'ın yüzde 11 hissesini alarak başladığı birliktelikte, ikili ilk sigorta şirketlerini 1995 yılında kurdu. 1999'da ise AxaOyak Holding kuruldu. Ortalık, Şubat 2008'de, Axa'nın Oyak hisselerini 500 milyon dolara alması üzerine noktalandı. Axa Sigorta ve Oyak Sigorta ayrı ayrı faaliyet göstermeye başladı. İki şirketin yıllardır birlikte faaliyet göstermeleri nedeniyle oluşan algı ayrılık sonrası da sürdü. Google'a 'Axa' yazıldığında çıkan adreslerde ilk sırayı 'www.axaoyak.com.tr' oluşturuyor. Ancak bu adrese tıkladığınızda, Axa Sigorta şirketinin internet sayfasına yönlendiriliyorsunuz.

Oyak'ın eski yol arkadaşı Axa şimdi MSB'nin yasaklı firma listesinde bulunuyor. Axa'ya 1 yıl süreyle MSB'nin ihalelerine girememe yasağı, Kamu İhale Kanunu'nun 25'inci maddesinin f bendine göre verildi. Sözkonusu madde, 'Mücbir sebepler dışında, ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemek' hükmünü içeriyor.
Hem Axa Sigorta hem de Axa Holding yasak kapsamında bulunuyor. 14 Ocak 2009'da başlayan yasak 14 Ocak 2010'da sona erecek. Bu süre içinde Axa, askerin açtığı hiçbir ihaleye giremeyecek. Axa yetkilileri, yasaklamaya neden olan olayla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, 'Olay, yargı sürecinde beyanat veremeyiz' dediler.

Ermenilere tazminat ödemişti
AXA, 'Soykırım' iddialarına dayanarak 'tazminat' talep eden çok sayıda Ermeni'ye 2005'te tazminat ödemeyi kabul etmişti. Tazminatın gerekçesi ise Axa'nın UAP'la yaptığı bir anlaşmaya dayanıyor. 1996'da UAP'la masaya oturan Axa, bu şirkete ait yaşam poliçelerini satın almıştı. Anlaşma uyarınca, UAP'ın tüm taahütleri de Axa'ya devredilmişti. 10 yıl sonra Axa'nın kapısını çalan bazı avukatlar, çok eski bir sigorta şirketi olan UAP'ın Osmanlı döneminde Anadolu'da yaşayan Ermenilere 'yaşam sigortası' yaptığını ve sigorta yaptıran Ermenilerin, 1915 sürecinde hayatlarını kaybettiğini ileri sürerek, tazminat istedi. Konu yargıya taşındı, ancak taraflar 2005 yılında anlıştı. O tarihte OYAK ile ortaklığı bulunan Axa, Ermenilerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etti. Ermenilere yapılan ödeme, Axa-Oyak ortaklığı üzerinden değil sadece Axa'nın hisseleri üzerinden gerçekleşti.- akşam