Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, Bankalar Arası Kart Merkezi'nin (BKM) 1 Ekim'den itibaren uygulamaya koyduğu ortak ATM uygulamasının tüketiciler açısından yeni bir haksızlığa dönüştüğünü bildirdi. Engin, “23 bin ATM'nin ortak kullanımı, bankacılık sektörü için 300 milyon dolarlık tasarruf sağlarken, fatura her zaman olduğu gibi tüketiciye kesiliyor. Başka bankaya ait ATM cihazından 10 lira çeken bir tüketici, bunun için 4-5 lira komisyon ödemek zorunda kalıyor” dedi.

HUKUK TANIMAM ANLAYIŞI

Engin, “Bu anlayış tüketiciye sormadan cebinden parasını alma anlayışıdır. Bu durum ben bildiğimi yaparım, yasa hukuk tanımam anlayışıdır” diye konuştu.

ATM'LER SÖMÜRÜ ARACI

TÖF Başkanı Engin, “Türkiye'de son 5 yılda 3.6 milyar kez ATM'de işlem yapıldığı göz önüne alındığında ve uygulamanın yürürlüğe girdiği 01.10.2009 tarihinden itibaren yapılan işlem sayısı ve her bir işlemden alınan 4-5 TL hesaplandığında ortaya çıkan haksız kazancın boyutu, ATM'lerin sömürü aracı olarak kullanıldığı gerçeğini net bir biçimde ortaya koyacaktır” dedi. TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin ise, bu yolla 300 milyon dolar bankaların tasarruf edeceğini ancak tüketicinin cebinden "ortak soygun parası' olarak 2,4 milyar lira para çıkacağını öne sürdü.

ATM'ler çağın modern vurgunu

“5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 24. maddesinde konuya ilişkin hüküm açık” diyen Faut Engin sözlerini şöyle sürdürüdü: “Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Tüketici Örgütleri Federasyonu ve üye tüketici örgütlerini arayan binlerce tüketici yurttaşın uygulamaya ilişkin ortak bakış açısı 'bu durum çağımızın modern soygunudur' ifadesidir. 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı kanunun başta amaç maddesi olmak üzere ilgili hükümleri ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24. Maddesini ihlal ederek yasa hukuk tanımaz uygulamalarına devam eden bankaları uyarıyoruz.”

10 milyar liralık hukuksuzluk

TÜDEF Başkanı Ali çetin, 'ortak soygun noktalarında' para çekme ve bakiye sormadan ücret alınmamasını isterken, tüketicileri, mecbur kalmadıkça 'ortak soygun noktalarından' uzak durmaları konusunda uyardı. Bankaların halen yasadışı olarak tüketiciden kredi kartı aidatı olarak yılda 1,6 milyar lira, banka kartı ya da hesap işletim ücreti olarak ise 6 milyar lira ücret aldığını hatırlatan TÜDEF Başkanı Ali Çetin, 'ortak soygun' da hesaba dahil edildiğinde, bankaların tüketiciden yasa dışı olarak aldığı paranın yılda 10 milyar liraya ulaşacağını öne sürdü. Dünyanın her tarafında kriz döneminde bankalar batarken Türkiye'de yüksek kârla elde ettiğine işaret eden Çetin, 'Bu yüksek kârın kaynağı tüketici, soygunu yapan bankalar, soyguna gözcülük eden BBDK'dır' ifadelerini kullandı./yeni şafak