Sakarya'daki internet sitelerinin ortak yaptığı canlı bağlantıya katılan Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, burada yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm çalışmalarında afet yasasını göz önünde bulunduracaklarını ve vatandaşların can güvenliğini sağlamaya çalışacaklarını anlattı.

Toçoğlu, kentsel dönüşüm kapsamında ilk olarak riskli binaların tespit edileceğini belirterek, “Yasa kapsamında riskli alanlar ya da riskli binalar belirlenecek. Burada ilk adım, vatandaştan gelecek. Vatandaş, kendi binası ile ilgili kontrollerini yaptıracak, bakanlığa gidecek, binası hakkında rapor verecek ve ardından da bakanlık, bu binalara vatandaşların talebine göre bir takım kolaylıklar sağlayacak” dedi.

Van Depremi'nin ardından kentte bulunan orta hasarlı binalara karşı ciddi tedbirler aldıklarını vurgulayan Zeki Toçoğlu, evleri yıkılan orta hasarlı bina sahiplerinin mağduriyetini azaltmak için çalışma yürüttüklerini ifade etti.Toçoğlu, bu kapsamda TOKİ ile görüşmeler başlattıklarını dile getirerek, Sakarya'nın, şu anda 466 konut yapmak için TOKİ ile anlaştıklarını kaydetti.Yaz mevsimi olmasına rağmen kimsenin evini tahliye etmediğine işaret eden Zeki Toçoğlu, şunları söyledi:

“O zaman bazı önlemler almak zorunda kalıyoruz ve aldık. Vatandaşın can güvenliğini tehdit eden binaların tamamı yıkılacak. İlçe belediyelerin bazıları bu binaların yıkımlarını başlattılar. Yeni kanun kapsamında binaların güvenirliği konusunda kademelendirilme yapılmış. Önce vatandaş kendi binasının tespitini yaptıracak. Vatandaş yaptırmıyorsa belediye devreye giriyor. Eğer belediyede binanın kontrolünü yapmazsa bakanlık tespit edecek. Yasa bu işi şansa bırakmıyor”

Yüksek Hızlı Tren çalışmaları kapsamında tren seferlerinin durduğuna da değinen Toçoğlu, yapılacak çalışmaların ardından Arifiye ve Adapazarı arasında hafif raylı ulaşım seferlerinin sağlanacağını bildirdi.