Silivri"de Balyoz davasının önceki günkü tarihi 13. duruşmasında Savcı Savaş Kırbaç"ın, 195 emekli ve muvazzaf askerden büyük çoğunluğunun tutuklanmasını istemesi, sanıklar ve avukatlarının öfkesine, izleyici sıralarındaki yakınlarının endişesine neden oldu.

Başkan Ömer Diken"in binayı terk etmemeleri konusunda uyarmaları nedeniyle sanık askerler binanın bulunduğu avlunun dışına çıkmadı. Savcının saat 16.00"daki mütalaası ardından sanık askerlerin yaşadığı gerilim ve sıkıntı, kafeteryada, duruşma salonunda hissedilirken bekleyiş uzadıkça ortam daha sakinleşti. Espriler yapıldı, endişeli eşler sakinleştirilmeye çalışıldı. Sigara içilen alanda, iddianamede delil olarak yer alan CD ve planların sahte olduğuna ilişkin yorumlar ve hükümete duyulan tepkiler dile getirildi.

"Bu gece yuvadayız galiba"

Gruplar halinde sohbet eden askerler arasında “Komutanım bu gece yuvadayız galiba” esprileri bile yapıldı. Bir emekli general çevresindeki askerlere “Hepimiz takım elbiseliyiz. Bu akşam sıkıntı çekeriz. Yarın eşofmanlarımız gelir, spora başlarız” diye tutuklanmaya hazır olduğunu ifade etmeye çalıştı. “Akşam tutuklanacağız, sigaramız kalmadı” diye sıkıntıya düşenler vardı.

Nefeslerin tutulduğu an

Duruşma salonundaki güvenliği sağlayan jandarma ve infaz memurları arasında da telaşlı bir hazırlık göze çarparken binaya her zamankinden daha çok sağlık görevlisi alındı.

Kafeteryada çaylar içildi, tostlar yenildi, Balyoz davasına ilişkin haberler özellikle aleyhte yayın yapan kanallardan dikkatle izlendi.

Dört buçuk saatlik bekleyiş sonunda, sanıklar salona alınıp mahkeme heyeti kürsüye geldiğinde nefesler tutuldu. Salona önce her zamankinden daha çok jandarma alınarak sanıklar ile yakınları arasında bekletildi. Mahkeme heyeti ve sanıklar arasında ise daha önceki duruşmalarda olduğu gibi 2 asker nöbet tuttu. Başkan Ömer Diken, kararı üye hâkim Ali Efendi Peksak"ın okuyacağını açıkladı. 22 maddelik kararın tutuklamalara ilişkin 20. maddesine kadar geçen 20 dakikalık süre gittikçe uzadı, bu arada hâkim Peksak da boğazında bir problem yaşadı. Peksak, sanık adlarını okumaya başladığında tutuklandıkları anlaşıldı ve yakınları ve avukatlarının tepkisi giderek büyüdü. Kararın açıklanmasının ardından sanık askerler bir ağızdan Harbiye Marşı ve Deniz Harp Okulu Marşı"nı okurken yakınları gözyaşlarını tutamadı. Duruşmayı izleyen 1. Ergenekon davasında tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük"ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük, gözyaşlarını tutamayanlar arasındaydı.

İşlemler 4.5 saat sürdü

Kararın ardından duruşma salonunda sanık ve yakınlarının tutuklama işlemlerinin tamamlanması için bekleyişi yine 4.5 saat sürdü. Otoparktaki araçlarda eşyaları olanlar görevli jandarma eşliğinde eşyalarını aldılar, yakınlarına telefon ettiler. Gece saat 01.00"e doğru işlemler tamamlandığında sanıklar tek tek danışma bölümüne getirilerek “sanık kartları” yerine kimlikleri teslim edildi. Görevli jandarma personeli telaşlı ve tutuklulanan sanık askerlere karşı saygılı davrandı. Kimliklerini alırken eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına yorgun ve uykusuz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek sakin görünüyordu. Emekli Korgeneral Engin Alan"ın yüzünde her zamanki sert ifadesinin yanı sıra işlemlerin uzamasından duyduğu sıkıntı vardı.

Cumhuriyet