Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, okuma yazma bilmeyen ilçe kadınlarını 2.5 yılda adeta alim yaptı. Kadınlar şimdi Hamlet"i de Suç ve Ceza"yı da Masumiyet Müzesi"ni de okuyor. Aksu, "Sıra erkeklerde" diyor...

Van"ın Gevaş ilçesinde yüzlerce kadının okuma yazma öğrenmesini sağlayan Kaymakam Tahsin Aksu için ilçenin kadınları, “bir kaymakam tanıdık hayatımız değişti” diyorlar. Van"ın Gevaş ilçesine yaklaşık 2.5 yıl önce atanan Kaymakam Tahsin Aksu, ilçede okuma yazma bilmeyen kimsenin kalmaması için halkın ilgisini çekecek çeşitli projeler uygulamaya başladı. Aksu, bir yandan kadınların evlerinde okumasını sağlamak için “Evim Okulumdur” projesini geliştirdi diğer yandan “Okumak İbadettir” kampanyasıyla camilere kütüphaneler kurdurdu. Aksu"nun köylerde de “meslek kursu odaları” açtırdı. Bu kurslarda eğitim gören kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak para kazanmaya başladı. Kitap okuyanlar için “Kitap pasaportları” adında da bir proje geliştiren Kaymakam Aksu, kitap okuyanlara okudukları sayfa sayısına göre bir pasaport veriyor.

Dostoyevski okuyorlar

“Yeşil, kırmızı, mavi” pasaportlara göre kadınlar çeşitli hediyeler kazanıyor. En çok sayfa okuyarak kırmızı pasaport almayı hak edenlere ise beyaz eşya hediye ediliyor. Kitap okuyan öğrenci genç kızlar ise ücretsiz dershaneye gitme hakkı kazanıyor. Kaymakam Aksu, söz konusu projelerini ilçe merkezinin yanı sıra köylerde de uyguluyor. Köylü kadınlar, kitap okuma kampanyaları kapsamında dünya ve Türk edebiyatının güçlü eserlerini de okuma şansı elde etti. Shakespeare"in “Hamlet”, Dostoyevski"nin “Suç ve Ceza”, Orhan Pamuk"un “Masumiyet Müzesi”, Buket Uzuner"in “Yolda” gibi çok sayıda dünya ve Türk edebiyatı klasiklerini okuyan kadınlar, bu sayede hayatlarında yeni ufuklar açtı. Aksu, şunları söyledi:

Erkeklere el atacağız

“Amacımız kültür ve bilgi düzeyi yüksek bir toplum yetiştirmek. Bu nedenle okuma projeleri başlattık. Kadınları bu projede ana eksene oturttuk, çünkü aileyi onlar şekillendiriyor. Etraflarını daha çabuk etkiliyorlar. Kadınlar eğer isterse erkekleri de okutabilirler. Şimdi artık erkeklere el atacağız. Artık erkekleri okutacağız. Bunu yaparken de okuttuğumuz eşlerinden yardım alacağız. Zaten çok kadın okumaya başladıktan sonra eşleri de onlara katıldı. Şu ana kadar 430 ev hanımı düzenli kitap okumaya başladı. 4 bin 600 kitap okudular. 900 kadın okuma-yazma öğrendi. 220 kişi pasaport aldı. Bu kişilerden 36"sı ücretsiz dershane, 6"sı tam altın, 8"i 600 lira eğitim bursu, 5 ev hanımı çamaşır makinesi alırken diğerleri giyim ve kırtasiye yardımı aldı.”