Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2010 yılı sonunu baz alındığında yüzde 8,9 büyümeyle Türkiye'nin Avrupa'da birinci olduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, Gökçeler Barajı, Alanya Dim Barajı Sulaması ve Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması tesislerinin toplu temel atma törenine katıldı. Gazipaşa Düğün Salonu'nda yapılan açılış töreninde konuşan Eroğlu, hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AK Parti hükümetinin 8,5 yılda çok önemli başarılara imza attığını söyleyen Eroğlu, özellikle ekonomi, sağlık ve eğitimde alınan mesafelerin dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, Türk parasının çok değerli hale geldiğini belirterek ''2010 yılı sonunu baz aldığınızda yüzde 8,9 büyümeyle Avrupa'da birinciyiz. OECD ülkeleri arasında birinci ve dünyada da üçüncü sıradayız. Bu gerçekten bizim için gurur kaynağıdır'' diye konuştu.

Enflasyon rakamlarına da değinen Eroğlu, son 41 yılın en düşük enflasyonunun gerçekleştiğini dile getirdi. Dünya ekonomisinde 26. sırada aldıkları Türkiye'yi 16. sıraya yükselttiklerine işaret eden Eroğlu, ''16. sırada olmak bizleri tatmin etmiyor. Başbakanımız da şu talimatı verdi; 'El birliğiyle çalışacağız, Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılında, yani 2023 yılında ülkemizi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına yükselteceğiz)'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dış borçlarını rahat ödeyen bir ülke haline geldiğini anlatan Eroğlu, kendi dönemlerinde 283 hastane açıldığını, isteyen vatandaşın istediği yerde muayene olduğunu, istediği eczaneden ilaç aldığını söyledi. Eğitime büyük önem verdiklerinin altını çizen Bakan Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde beş misli artış olduğunu belirtti. Vatandaşların konut sahibi olmaları konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını bildiren Eroğlu, kendi bakanlığının da çok önemli hizmetlere imza attığını söyledi.

Son 8,5 yılda 920 tesisi tamamlayıp milletin hizmetine sunduklarını anlatan Eroğlu, bunların 96'sının baraj ve gölet olduğunu, 10 milyon dekar alanı sulama yapılabilir hale getirdiklerini ifade eden Eroğlu, ''32 milyon vatandaşımıza sağlıklı içme ve kullanma suyu getirdik. Şu anda iki kişiden biri bizim getirdiğimiz suyu kullanıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Yangınla mücadelede dünya lideri olmak için Antalya'da eğitim merkezi kurduklarını belirten Bakan Eroğlu, Akdeniz bölgesindeki, Kafkaslardaki, Balkanlardaki, Kuzey Afrika'daki konuyla ilgili tüm elemanların burada eğitileceğini anlattı.

Dünyada ormanların azaldığını, buna karşılık Türkiye'de orman alanlarının arttığını vurgulayan Eroğlu, son sekiz yılda Türkiye'deki orman alanlarının 32 milyon dekar arttığını bildirdi. Eroğlu, ağaçlandırmayla ilgili çok büyük bir seferberlik başlatmaya hazırlandıklarını ifade ederek, ''2012 yılı sonuna kadar 23 milyon dekar alanı ağaçlandıracağız. Bu rakam, Belçika'nın neredeyse yüzölçümüne denk'' diye konuştu.

Gazipaşa'nın Gökçeler barajından yapılacak sulamayla önemli atılım gerçekleştirileceğine işaret eden Eroğlu, Antalya'da 254 bin dekar alanı sulama alanı olarak açtıklarını, inşaatı devam eden tesisler tamamlandığı zaman 173 bin dekar alanın daha sulu tarıma açılacağını kaydetti.

Arıtma ve katı atık tesislerine önemli destekler verdiklerini anlatan Bakan, yapılan yatırımlar sonucunda Antalya'da mavi bayrak sayısında çok büyük artış olduğunu söyleyerek, ''Bizim dönemimizde mavi bayrak sayısında yükseliş var. Bizden önce bunların sayısı çok azdı. Türkiye genelinde 324 plaj, 17 marina, 10 yat limanı, 2011 yılı değerleri. İlk defa açıklıyorum burada. Antalya'da 174 plaj, 5 marina, 7 yat limanı mavi bayrak ile ödüllendirilmiştir'' dedi.

Antalya'da, 2010 yılı sonuna kadar 682 bin 470 dekar arazide çalışma yapıldığını ve 2 milyon 43 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu bildiren Eroğlu, eylem planına göre 2011 yılında 93 bin dekar alanda çalışarak 7 milyon 552 bin fidan dikilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmalarının ardından Gazipaşa Gökçeler Barajı, Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması ve Alanya Dim Çayı Sulaması tesislerini yapacak olan müteahhit firmaların yöneticilerini sahneye çağırarak, pazarlık yaptı. Yapılan pazarlıklar sonucunda 2015 yılında tamamlanacak Gökçeler Barajı'nın 2014 yılında, 2014 yılında tamamlanacak Dim Barajı Sulaması'nın 2013 yılında, 2013 yılında tamamlanacak Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması'nın da 2012 yılında tamamlanacağına dair söz alınan müteahhitlere taahhütname imzalattırıldı.

Eroğlu, daha sonra, Devlet Su İşleri Genel Müdürü İsmail Uğur, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ile birlikte barkovizyon sistemiyle salonda hazırlanan butona basarak 3 tesisin temelini attı.

-TEMELİ ATILAN TESİSLER-

Gökçeler çayı üzerine inşa edilecek baraj, sulama, enerji ve içme suyu amacıyla kullanılacak. Temel yüksekliği 103 metre olacak barajın su depolama hacmi 56,83 milyon metreküp. Bölgede sulu tarıma geçilmesiyle bin 306 kişinin istihdam edilmesini sağlayacak baraj sayesinde ilçedeki aile gelirinin 3,5 kat artması bekleniyor. Tesisin tamamlanmasıyla 8 bin 890 hektar tarım alanı sulanacak, yılda 10,85 GWH elektrik enerjisi üretilecek. Baraj, ilçeye bağlı 10 yerleşim biriminin içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Tesis, 40 milyon 11 bin liraya mal olacak.

Dim Çayı üzerinde inşa edilen Dim Barajı Sulaması, 3 bin 600 hektar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak. Sulama ana kanalı başlangıç kapasitesi saniyede 2,275 metreküp olan tesis, 34 milyon liraya yapılacak.

Elmalı İslamlar Baranda Gölü Sulaması ise 500 hektar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak. Su alma yapısı 3 metre çapında 327 metre uzunluğunda bir tünelden oluşan tesisin sulama şebekesi uzunluğu 16 bin 78 metre olarak projelendirildi. 4 milyon 193 bin liraya malolacak tesis sayesinde bölge sulu tarıma geçilmesiyle bölgede 105 kişinin istihdam edilmesi ve gelir artışının 3,26 kat artması bekleniyor.

A.A.