Didim’e bağlı Akbük beldesinde Aydın-Muğla ve Denizli illerini kapsayan 1/100.000 ölçekli İmar Planında 507 dönümlük alanın İmara açılmasıyla ilgili ortaya atılan iddialarla ilgili Akbük Belediyesi öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı, Belediye Meclis Üyeleri, AKÇED Üyeleri ile Akbüklüler ve beldede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar katıldı.
Toplantıda slayt eşliğinde konuşan Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı, ormanların Akbük’ün geleceği ve zenginliği olduğunu söylerken, Ormanların imara açılmasını göz yummayacaklarını söyledi. Başkan Sandalcı 1/100.000’lik İmar planın olduğunu buna karşın Akbük Belediyesinin Akbük’ü kapsayan bir plan taslağı hazırlayarak Turizm Bakanlığına sunduğunu dile getirdi. Başkan Sandalcı söz konusu 507 dönümlük alanın Kerem Sitesi ile Bozdağ sitesi arasında kalan bir yer olduğunu belirterek, “Bu yerin planlaması Bakanlığa ait; 20 Ağustos 2007 tarihinde yani 4 sene önce bu yerle ilgili hazırlanan plan Belediyeye teslim edilmiş. Ama bu plan 2009 yılında iptal edilmiş yani bizim bildiğimiz plan şu an yürürlükte değil. Bizde Turizm Merkezi ilan edilen beldemize Belediye olarak aralarında siyasi parti temsilcileri STK’lar ve Muhtarlarında katıldığı bir toplantı da bir plan taslağı hazırlayıp bakanlığa sunduk. Ama bizi planımızın kabul edilecek diye bir şey yok biz sadece bir plan taslağı hazırladık ve Ankara’ya gönderdik” dedi.
 
“507 DÖNÜMLÜK ALAN TURİZM ALANI İÇİNDE”
Başkan Sandalcı, 507 dönümlük alanın 2000 yılındaki planlarda ormanlık alan vasfından çıkarıldığına değinerek, “Bu bölge 10 yıldır orman alanı değil, planlarda bu şekilde işlenmiş. Kerem Sitesi ile Bozdağ sitesi arasındaki bu yer in 1/25.000’lik planı taranmış ve yer Turizm alanı içerisinde” diye konuştu.
 
“KHK İLE PLAN YETKİSİ ÇEVRE BAKANLIĞINDA”
Başkan Sandalcı, 507 dönümlük alanı imara açılmaması için çalıştıklarını ve bu alanı Rekreasyon alanı olarak projelendirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Buranın yeşil dokusu korunmalı. Biz seçim döneminde bu yerleri kültür park olarak projelendirdik. Söz konusu yerin imara açılmaması için ne gerekiyorsa yaparız. Ama asıl konu korktuğumuz durum şu; Ormanlık alanlar Turizm Bakanlığı ile planlanmış. 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu yerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait. Kararnamede şu ifadelere yer veriliyor; Mülkiyeti kamuya ait olan araziler üzerinde yapılacak her tür yapıya ilişkin, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını ve değişikliklerini, parselasyon planlarını ve değişikliklerini resen yapmak, yaptırmak, onaylamak ve iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde resen ruhsat ve yapı kullanma izni vermek yetkileri “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”na verilmiştir. Yine aynı kararnamede şu ifadelere yer veriliyor; Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya mülkiyeti Hazineye, kamu kurum veya kuruluşlarına ya da kişilere ait olan taşınmazlar üzerinde yapılacak yatırımlara ilişkin olarak ilgilileri tarafından hazırlanan veya hazırlattırılan ancak yetkili idarelerce üç ay içerisinde onaylanmayan etüt, harita, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini ilgili idarelerin başvurusu üzerine yapmak, yaptırmak, onaylamak ve başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde resen ruhsat ve yapı kullanma izni vermek" yetkisi tanımlanmıştır.”deniliyor. Yani Belediye buraya ruhsat vermez yapı kullanım izni vermezse Bakanlık ben veririm diyor”
AKÇED yönetiminin tutumunu eleştirirken Sandalcı, “Bizde gelip belge ve bilgi isteselerdi durum hakkında daha iyi bildi edinilebilirdi. Şu an boşa kürek çekiliyor. Değil 4700 imza 10 bin imza toplasanız bir şey çıkmaz. Biz bazı şeyler üzerinde hassas durduk.
Söz konusu yerin imara açılması gibi bir durumda söz konusu değil. Orman ait olan bu bölgede Orman Kurumu izin vermezse imar planı yapılamaz” şeklinde konuştu.
 
“BELEDİYE DESTEK OLSUN”
AKÇED Yönetim Kurulu üyesi Avukat Faruk Haksal da, ellerinde bulundukları planda Çevre Bakanlığının nereleri orman alanı ilan ettiği nereleri imara açacağını tespiti olduğunu savunarak, şöyle konuştu: “Biz dernek olarak bu konuyu Belediye Meclis Üyesi Mustafa Demirbaş’tan öğrendik. Kendisi durumu bize bildirdi. Biz de bunu önlemek için imza kampanyası başlattık. Zaten bu planla ilgili Muğla İl Genel Meclisinin ve Harita Mühendisleri Odasının itirazları mevcut. Biz burada halkı arkamıza almaya çalıştık. Didim Belediye Başkanı da imza kampanyamıza destek verdi”
Başkan Sandalcı’nın ‘Bu konuda hiçbir şey yapılamaz’ fikrine karşı çıktıklarını belirten Haksal, “Biz belediyemizde bize idari ve hukuki anlamda destek olmasını istiyoruz. Bunu belediye ile birlikte yapalım. Müracaatlarımızı itiraz metnine döküp gerekli mercilere başvuralım” dedi.
Harita Mühendisi Saime Özarslan ise, 507 dönümlük arazinin Kerem Sitesi ile Bozdağ Sitesi arasında yer aldığını, bu bilgiyi de Söke Orman Şefliği’nden edindiklerini açıkladı.