Ülke genelinde ve Ege Bölgesi"nde artarak devam eden orman yangınlarına karşı Orman İşletme Müdürlükleri tedbirleri artırdı. Aydın Orman İşletme Müdürülüğü tarafından ormanlık alanlarda olası yangınların daha çabuk müdahale edilebilmesi ve söndürme çalışmalarında su nakli sırasında oluşacak zaman kaybının önlenmesi amacıyla yangın söndürme havuzlarının sayısı artırılmaya başlandı. Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın devam eden çalışmalar kapsamında 15 olan yangın söndürme havuzu sayısının 20"ye yükseltileceğini söyledi.
Yaşanan küresel ısınma ve yağışların azalması nedeniyle her geçen gün orman yangını riskinin daha da arttığını belirten Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın “Yağışların azalmasıyla birlikte, akarsular kurmakta dolayısıyla barajlarda tutulan sular da azalmaktadır. Doğal göllerdeki su seviyeleri gün geçtikçe düşmektedir. Bizim yangınlara karşı en önemli silahımız su. Helikopter ve arasözlerle alınabilecek su kaynakları yangın yerine ne kadar yakın ise yangın söndürme çalışmaları o derece etkili ve çabuk olacaktır. Bu yönde Orman Genel Müdürlüğümüzce başlatılan su toplama çukuru yapımı çalışmaları çok büyük önem arz etmektedir. O yüzden de şuan sayısı 15 olan ve bin ton kapasiteli su toplama çukurlarımızın sayısını 20"ye çıkartacağız” dedi.
YANGINLARIN YÜZDE 95"İ İHMALDEN KAYNAKLANIYOR
Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın, geçtiğimiz yıl meydana gelen 33 orman yangınında 104 hektar ormanlık alanın yandığını 300 hektardan fazla da ziraat arazisinin yandığını kaydederek, “Meydana gelen yangınların yüzde 95"i insanlarımızın ihamllerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız ziraat arazilerinde özellikle yangın sezonunda kesinlikla yakarak bahçe temizliği yapmasınlar” diyerek herkesi yangınlara karşı duyarlı olmaya çağırdı.
Aydın Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki 210 orman işçisi, 11 arasöz, ve 1 dozer ile olası yangınlara karşı her zaman hazır olduklarını da ifade eden Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın, yangınlarda vatandaşlardan da destek beklediklerini söyledi. Yalçın ayrıca, vatandaşların en küçük bir duman gördüklerinde bile ücretsiz olan Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattı"na bilgi vermelerini istedi.