İlk defa ÖR-KOOP"te kullanılmaya başlanan kaba yem paketleme makinesi, siloya bırakılan kaba yemleri bantlar vasıtasıyla elektronik kantara sevk ediyor. Elektronik kantarda istenilen kilolarda kaba yemleri ayırarak presleme makinesine ulaştıran otomasyonlu sistem, 5 kilogramdan 60 kilograma kadar istenilen ölçülerde paketler hazırlanabiliyor. Pres makinesinde sıkıştırılarak torbalara konulan silajlar, bozulmaya neden olan hava ile temasın önlenmesi için ısı yardımıyla yapıştırılıyor. Bu sayede kış aylarında havancılık sektöründe kullanılan kaba yemler, hem istenilen her noktaya taşınabiliyor hem de bozulmadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.
ÖR-KOOP"un yaklaşık 30 yıldan buyana bitkisel, tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve aynı zamanda Nazilli bölgesindeki tarımsal kalkınmayı hedeflediğini açıklayan ÖR-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ahmet Ertürk, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere ekonomik yararlar sağlayacak silaj paketleme makinesi hakkında yaptığı açıklamada, ülkemizde ilk silaj paketleme makinesi modelinin kendileri tarafından geliştirdiğini söyledi. Uzun bir süredir üreticilere kazançlar sağlayacağı düşünülen paketleme makinesi üzerinde teknik bir ekiple çalıştıklarını hatırlatan Ertürk, projeyi son haline getirinceye kadar bir çok denemeler ve geliştirmeler yaptıkları açıkladı. En son gelinen noktada 50 kilogramlık poşet torbalarda saatte 6 ton silajı paketleyebilen bir modelin geliştirildiğini belirten Ertürk, "Bu makine sayesinde traktörü ve tarımsal ekipmanları ve silaj hasadı yapabileceği tarlası olmayan küçük çaplı hayvancılarımıza ekonomik fiyatta kaba yem temin etme imkanına kavuştuk. Bu makinenin seri imalatını gerçekleştirerek ülkemizin kaba yem açığını kapatmak ve sağlıklı muhafazasını sağlamak için önemli bir adım olacağına ve kaba yem kullanımının yaygınlaşacağını üşünüyorum” dedi.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye"de 6-7 yıl önce yılda 50 milyon ton kaba yem açığı tespit edildiğinden söz eden ÖR-KOOP Genel Müdürü Mehmet Şimşek de, iklimin müsait olması ve yılda 3 kez ürün kaldırılabilmesi bakımından Ege Bölgesinin bu açığın kapatılmasını sağlayacak potansiyele sahip bölgelerden bir tanesi olduğuna değindi. Kooperatif olarak kaba yem açığının kapatılması adına silajı yangınlaştırdıklarını beyan eden Şimşek, silajın nazik yapısı nedeniyle taşınmasında sorular yaşandığına dikkat çekti. Bu yüzden silajın yerinde paketlenerek en ücra köylere kadar götürülmesi düşüncesinin ön plana çıktığını kaydeden Şimşek, "Bu projenin ülke hayvancılığı önemli bir adım sağlayacağı kanaatindeyim. Makine sayesinde saatte 6 -7 ton kaba yemi paketleyerek havasız ortamını sürdürmek kaydıyla en uzak noktalara gönderebiliyoruz. Ülkemizdeki kaba yem açığının giderek azalmaya başladığını görüyoruz. Bu tür makineler sayesinde bu açık kısa bir sürede kapatılabilir hatta ülkemiz kaba yem ihraç eden bir ülke haline gelebilir. Makinemiz tarladan getirilen silajlık ürünleri mayalama özelliğine de sahiptir. Otomasyonlu sistem sayesinde istenen kıvamda ve kalitede silajı makinemiz yapabilmektedir” diye konuştu.