Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen ve salep, dondurma yapımında kullanılmak üzere yumruları toplanan yaban orkideleri, Kuşadası'nda yoğun yapılaşmaların arasında kalabilen dar bir makilik alanda yaşamaya devam ediyor. Türkiye'de gün geçtikçe popülasyonu azalan yaban orkideleri, dünyanın birçok ülkesinde koruma altına alınıyor.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Pek farkında olamadığımız kıyıda köşede kalmış tarihi ve kültürel zenginliklerimizin yanı sıra, kentimizin yanı başındaki bir alanda doğal zenginliklerimizin de farkında değiliz. Akdeniz bitkilerinin en güzel örneklerinin görüldüğü bu küçük alan, zengin bir kıyı ekosistemini de barındırmaktadır. Yüzün üzerinde önemli bitki türünü barındıran bu küçük alan doğal botanik parkı olarak değerlendirilirse hem Kuşadası'nda
okuyan öğrencilerin doğa eğitimlerinde kullanılabilir, hem de Kuşadası'na gelen botanik tutkunları için bir cazibe merkezi olabilir. Bitkilerin gerçeklerini görmek istiyorsanız üzerlerine basmadan ve onları koparmadan yerinde görebilirsiniz" dedi.
Bitkilerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Sürücü, sponsor bulunduğu takdirde 'Kuşadası Bitkileri' adlı bir kitap hazırlayacaklarını söyledi.