Adalet Bakanlığı, çeşitli suçlardan aranan ve devlete 437 milyon YTL vergi borcu bulunan Orhan Aslıtürk'ün İspanya'nın Malaga kentinde yakalandığını açıkladı.


Adalet Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, "Çeşitli suçlardan dolayı 3 ayrı mahkemenin verdiği tutuklama kararı gereğince uluslararası düzeyde aranan Orhan Aslıtürk, 31 Mart 2008 tarihinde İspanya'nın Malaga şehrinde yakalanmıştır. Adalet Bakanlığı, şahsın ülkemize iadesi için gerekli işlemleri başlatmıştır" denildi.

İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz ekim ayında, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçundan yargılanan sanık Orhan Aslıtürk'ün savunması alınamadığından kaçak sayılacağını ve 15 gün içinde mahkemeye gelmemesi halinde Türkiye'deki mallarına el konulabileceğini ilan etmişti.

437 TRİLYONLUK VERGİ BORCU

Aslıtürk, geçtiğimiz temmuzda ilan edilen "vergi yüzsüz"leri arasındaydı. İlk 100 borçlunun 20'si ya Aslıtürk'ün kendisi, ya paravan şirketlerdeki ortağı, ya da yöneticisiydi. Aslıtürk'le bağlantılı borç 437 trilyonu (437 milyon YTL) buluyor... İbrahim Naci Hatipoğlu , Osman Gürkan , Nazım Atabay , Erşen Kılıç ve Mehmet Argun Kızılırmak , Orhan Aslıtürk'le ilişkili şirketlerde yönetici olan ve bir kısmı Aslıtürk ile birlikte yargılanan isimler.


BARIŞIP ÖDEMEDİ...

Ayrıca, tamamı tekstil şirketlerinden oluşan, Forteks , Markon, Hayat, İstanbul , Karteks gibi şirketler de yine Aslıtürk'ün kurduğu hayali ihracat holdinginde görev üstlenen şirketler olarak ilk 100'e girmeyi başardılar. Üstelik Aslıtürk , 18 ayda ve yıllık sadece yüzde 3 faizle ödeme imkanı getiren Vergi Barışı'ndan da yararlandı ancak yine ödeme yapmadı.

LONDRA'YA KAÇTI AMA iADE EDiLMEDi

Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Atığ ile evliliği sonucu kamuoyunun gündemine gelen Orhan Aslıtürk'ün, 1979`dan beri hayali ihracat organizasyonlarının içinde olduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra Gülay Atığ ile Londra'ya kaçan ve defalarca iadesi istendiği halde bu mümkün olmayan Aslıtürk , 1994-1998 yılları arasında 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat gerçekleştirmişti.

Türkiye'de yargılanan ve hüküm giyen Aslıtürk , naylon fatura üretmek için 91 paravan şirket kurdu. Naylon faturalarla hayali ihracat organize edip haksız KDV iadesi almak yanında, ihracat taahhütleri kapatarak da komisyon elde etti. Daha sonra çok ünlü şirketler ve işadamlarının, düşük faizli ihracat kredilerinden yararlanmak, KDV iadesi almak, Eximbank kredileri kullanmak için bu organizasyona girdikleri de belirlenmişti.

GECE HAYATI RENKLİ

İspanya'nın Malaga şehri, Endülüs'ün güneyinde yer alan bir liman şehri. Güzel plajları ve hareketle gece hayatıyla tanınıyor.

Orhan Aslıtürk kimdir?

İnterpolün kırmızı bültenle aradığı Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi. 1985'te Oras Şirketler Grubu adına hayali ihracat yaparak devletten haksız vergi iadesi aldığı öne sürüldü.

Sahibi olduğu Ebas Tekstil için Birleşik Yatırım Bankası'ndan aldığı teminat mektuplarını amacına aykırı olarak tahsil ederken dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandı, beraat etti.

Gülay Aslıtürk tarafından Çatı Teknoloji Vadisi adıyla Ayazağa'da oluşturulan 5 bin dönümlük alan içinde 'e ait 44 dönümlük arsayı usulsüz yollarla toprak dökümü yaptırılarak 60 milyar liralık haksız kazanç sağlandığı ileri sürüldü.

Gülay Aslıtürk'le birlikte yurtdışına kaçtı. Ardından döndüğü Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Daha sonra eşinin yanına Londra'ya döndü.
AA