Of ilçesinde yaşayan lise 2. sınıf öğrencisi Arif Aktürk (17), karın ağrısı şikâyeti ile Of Devlet Hastanesi'ne müracaat etti. İlk muayene sonunda apandisit şüphesiyle tedavi altına alınan Aktürk'ün, yapılan detaylı muayenesinde karın ve göğüs bölgesindeki bütün organlarının ters tarafta olduğu tespit edildi.

Aktürk'ün, sol tarafta olması gereken kalbi sağ tarafından, sağ tarafında olması gereken apandisiti ise sol tarafında çıktı. Aktürk'ün ağrılarında normalde sağ tarafta olması gereken apandisit kesesinin sol tarafta olmasından kaynaklandığı belirlendi. Yapılan başarılı bir operasyonla apandisit ameliyatı gerçekleştirildi.

Operatör Doktor Halil Afşin Taşdelen, bu durumun literatürde yaklaşık 30-40 binde görülen bir durum olduğuna vurgu yaptı. Hastanın kendilerine şiddetli karın ağrısı şikâyetiyle geldiğini anlatan Taşdelen, "İlk başta muayene olarak apandisit olduğunu düşündük ama ağrısı normal apandistin olması gereken yerin dışında, ters taraftaydı. Hastayı biraz dikkatli muayene ettikten sonra kalbinin de sağ tarafta olduğu bilgisini aldık. Bunun üzerine biraz daha derinleştirip gerekli tetkikleri de yaptırınca sadece kalbinin değil, tüm organlarının ters tarafta olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine apandisit tanımızı da kesin olarak koyduktan sonra Sürmene Devlet Hastanesi'yle bir ekip oluşturarak birlikte operasyonu tamamladık." dedi.

Nadiren de olsa bu tür hastalarda kalp, akciğer ve diğer organlarla ilgili problemlerin de olabildiğine dikkat çeken Taşdelen, detaylı tetkiklerin ardından diğer organların da bir problem olmadığını görünce operasyonu yaptıklarını belirtti. Taşdelen, hastanın durumunun gayet iyi olduğunu, bir kaç gün içerisinde de taburcu edeceklerini ifade etti.

"30-40 BİNDE BİR RASTLANIR"
Dr. Taşdelen, organlarının ters tarafta olmasının literatürde yaklaşık 30-40 binde bir görülebildiğine dikkat çekti. Bunu bir hastalık olmadığını ifade eden Taşdelen, "Zaten bu durum, insanların çoğu kendileri bir sağlık kuruluşuna başvurmadan, beraberinde çok ciddi bir sağlık problemi yoksa pek tespit edilmez. Bu şekilde apandisitle birlikte olması ise çok daha nadir bir tanı. Bu genellikle anne karnında ortaya çıkıyor. Anne karnında bütün batın organları ve göğüs kafesi içerisindeki organların geliştiği yapı saat yönünün tersine 270 derece dönerek doğuma kadar gelişimini tamamlar. Bu tür kişilerde ise tam tersi olarak 270 derece dönüp gelişimlerini tamamlar." diye konuştu.

Taşdelen, başka bir sağlık problemleri olmadığı sürece bu hastaların çoğunun normal yaşantılarını sürdürdüğüne işaret etti. Gelişim süresince normal olmayan bir durum yaşandığının altını çizen Taşdelen, şöyle devam etti: "Kalpte ya da akciğerdeki yapılarda, karaciğer ve özellikle böbrekte bu gelişim sırasında duraklamalar, gecikmeler olması nedeniyle daha büyük problemler çıkabiliyor. O nedenle bu tür hastaların nadiren de sıkıntıları olabiliyor."

Bu tür vakaların ilk etapta çok kolay atlanabilecek bir şey olduğunu dile getiren Taşdelen, "Hastanın şikâyetleri farklı yerlerde olduğu için tanısı gecikebilir. Apandisit ağrıları çok nadir durumlarda sol tarafta olabilir. O nedenle ilk etapta apandisit dışında başka şeyler düşünülür. Dolayısıyla apandisit tanısı gecikir. Bu yüzden literatürde tanı yetersizliği, gecikmesi nedeniyle birçok hastanın apandiste perfore olmuştur. Bu durum hayati tehlikeye kadar gidebilir. O yüzden şüphelenmek ve hastayla iyi diyalog kurmak lazım. Hasta bunu biliyorsa hastaneye gittiğinde kendi durumunu görevlilere mutlaka söylemelidir." dedi.

Arif Aktürk ise karın ağrısı şikâyetiyle geldiği hastanede apandisitinin ters tarafta olduğunu öğrendiğini söyledi. Yaklaşık iki yıl önce sadece kalbinin sağ tarafında olduğunu öğrendiğini belirten Aktürk, bütün organlarının ters tarafta olmasına çok şaşırdığını ifade etti.

Bu yaşına kadar sağlıklı bir insan gibi yaşantısını sürdürdüğünü anlatan Aktürk, apandisit ameliyatının ardından da kendisini iyi hissettiğini sözlerine ekledi./sabah