TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bütün OSB'lere okul açmak istediklerini söyledi. Bu okullarda her öğrenci için, öğrencinin devlete maliyetinin 1,5 katına kadar ödeme yapılacak.
Kalifiye işçi sıkıntısı çeken ve kendi elemanlarını yetiştirmek isteyen iş dünyası için önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Torba yasa olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 11 Temmuz'da onaylanan kanunla Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına para verilmesi yasalaştı. Buna göre OSB'lerde kurulacak özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören her bir öğrenci için, öğrencinin devlete maliyetinin 1,5 katına kadar ödeme yapılacak. Zaman'a bilgi veren yetkililer, meslek ve teknik liselerde okuyan bir öğrencinin devlete maliyetinin 3 bin 300 TL olduğunu ifade etti. Buna göre OSB'lerde kurulacak okullar için öğrenci başına yaklaşık 5 bin TL ödenecek. Uygulama önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak. Bu gelişmenin ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün OSB'lerde okul açmak istediklerini söyledi. Bakanlığın da olumlu baktığı bu gelişme ile artık patronlar, ihtiyaç duydukları kalifiye elemanı kendileri yetiştirecek. Bu fikrin ilk örneği Enka Vakfı tarafından Gebze'de hayata geçirildi. İkinci okul ise Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından Ankara'da kuruluyor. Beklenen teşvikin gelmesiyle OSB'lerdeki okul sayısında kısa sürede büyük artış yaşanması bekleniyor.

Birçok önemli düzenleme getiren Torba Yasa'nın 42 maddesiyle 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12. maddesine şu ekleme yapıldı: "Bu kanun kapsamında organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören her bir öğrenci için, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, her eğitim öğretim yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı ile bakanlık tarafından müştereken belirlenen tutarda, bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten eğitim ve öğretim desteği yapılabilir." Buna göre OSB'lerdeki her bir öğrenci için kaç para ödeneceğine dair net rakam, Maliye ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca kanunla, Bakanlar Kurulu'na OSB dışında açılacak meslekî ve teknik eğitim okullarına da aynı desteği verme yetkisi tanındı. Organize sanayi bölgelerinde kurulacak okullar, reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirecek. Türkiye'de halen yaklaşık 2,5 milyon işsize karşın işadamları ara eleman bulamamaktan yakınıyor. OSB'lerdeki meslekî ve teknik okullar, özel okul statüsünde olacak. Bu okulların öğretmen dahil her türlü ihtiyacı, OSB ve belirlediği okul yönetimi tarafından karşılanacak. Devlet ise öğrenci sayısına göre, her bir öğrenci için ödeme yapacak. Özel okul mantığıyla çalışacak olan bu eğitim kurumları, doğrudan sanayi sektörüne istihdam garantili ara eleman yetiştirecek. Özel sanayi meslek liseleri olarak konumlanacak bu okullar, tam gün eğitim verecek. Kâr amacı güdülmeyen bu okullarda sanayinin ihtiyaçları dikkate alınarak eğitim yapılacak. Öğrenciler işyerlerinde uzun süreli uygulamalı eğitim fırsatı yakalayacak. İstihdam garantisi nedeniyle bu okullara büyük talep olması bekleniyor.