Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, akciğer nakillerine de başlayacaklarını, daha önce yapılmamış organ nakilleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ile birlikte, Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.

Başhekim Doç. Dr. Erdoğan, e-hastaneye dönüştüklerini anlatarak, böylece zamandan ve masraftan tasarruf ettiklerini, hastaların tüm tıbbi bilgilerine kısa zamanda erişilebildiğine dikkati çekti. Erdoğan, hasta bilgilerinin iki binada dört sistemde yedeklendiğini de söyledi.

Organ nakline verdikleri bilimsel katkı ile bu konuda önde olduklarını dile getiren Erdoğan, yurtdışından organ nakli için Türkiye'yi tercih edenlerin ilk adresinin AÜ Hastanesi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ilk çift kol naklinin yapıldığı 28 yaşındaki Cihan Topal'ın durumunun mevzuatta olmaması nedeniyle masraflarının hastane tarafından karşılandığını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin dünyada kol nakli gerçekleştiren beş ülkeden biri olmasından gurur duyduklarını ifade etti.

Dünyada kol naklinin Almanya, İtalya, İspanya, Çin ve Türkiye'de toplam 17 kişiye yapıldığını anlatan Erdoğan, başarı oranının yüzde 80 olduğunu kaydetti.

-YALE VE TORONTO ÜNİVERSİTELERİ İLE ORTAK PROGRAM-

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da Türkiye'nin tek organ nakli enstitüsüne sahip olduklarını belirtti. Bu konuda bilimsel araştırmalara büyük önem verdiklerini, Amerika ve Kanada'dan Toronto ve Yale üniversiteleri ile organ naklinde ortak programlar gerçekleştireceklerini söyleyerek, böylece yurtdışındaki tanınırlıklarının artacağını ifade etti.

Akciğer nakillerine de başlayacaklarını vurgulayan Süleymanlar, ''Daha önce yapılmayan organ nakillerini yapmak istiyoruz'' dedi.

Türkiye'de organ nakli merkezlerinin sayısının 56'ya çıktığına dikkati çeken Süleymanlar, sadece İstanbul'da 22 merkez bulunduğunu bildirdi. Geçen yıl merkezlerinde 2 bin 500 organ nakli yapıldığını söyleyen Süleymanlar, bunun yüzde 16'sının kadavradan gerçekleştiğini, 59 nakil ile kadavradan en çok nakil yapan merkez olduklarının altını çizdi.

Prof. Dr. Süleymanlar, Türkiye'de 60 bin böbrek hastası olduğunu ve her yıl 6-7 bin yeni hasta eklendiğini vurgulayarak, ''Geçen yıl diyaliz için harcanan para 1.5 milyar dolar'' dedi.