Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür vekili Doç. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir ay içerisinde 7 nakil yaptıklarını belirterek, Ramazan ayı içerisinde ilk kez organ nakil sayısının arttığını söyledi.

Ramazan ayında genelde hasta sayısının azaldığına dikkati çeken Öztürk, ''Nakil yapılan hasta sayımızda bir artış yaşandı.

Yedi hastadan üçüne karaciğer, dördüne de böbrek nakli yaptık. Ramazan ayı içerisinde Karadeniz'den toplam üç kadavra vericiden dört böbrek aldık.

Bu böbreklerden ikisi Trabzon'dan geldi. Rize'de hayatını kaybeden bir vatandaşımızın da iki böbreğini aldık'' dedi.

Bağışlanan organların nakilinin titizlikle yapıldığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

''Tabii Ramazanda nakil enteresan oluyor. Çünkü nakil biraz daha uzun sürüyor. Sabah erken saatlerde girip, sahur vaktine kadar süren nakillerimiz oldu.

Canlı vericili karaciğer nakilleri zor vakalardır. Ekibimiz sahurundan, iftarından feragat ederek hastayı takip etti, ilgilendi. Bu güzel bir şey.

Hatta dört böbrek nakli de iftar sonrasına denk geldi. Bir ay içerisinde dört böbrek nakli, canlı vericiden üç de karaciğer nakli yaptık. Hastalarımızın hepsinin sağlık durumu çok iyi.''

-''Sanki yeniden doğmuş gibiyim''-

Nakil yapılan hastalardan bazılarının uzun süredir diyalize girdiğini dile getiren Öztürk, ''Yoğun bakımda kalan, daha önce ameliyat olan hastalarımız vardı.

Şuur problemi yaşayan hastalarımız dahi vardı. Hem kadavradan hem de canlı vericiden nakiller yaparak, hastalarımızı yeniden sağlıklarına kavuşturduk'' diye konuştu.

Böbrek nakli olan hastalardan Ahmet Afşin (31) dört yıldır diyalize girdiğini belirterek, ''Çok mutluyum. Sanki yeniden doğmuş gibiyim.

Artık sağlığıma kavuştum. Bu böbreği bağışlayan aileden Allah razı olsun. Çok şükür ki yeni bir hayata kavuştum'' dedi.

Böbrek hastası iken sosyal aktivitesinin olmadığını dile getiren Afşin, ''Bir yere gidemiyordum. İstediğim yemeği yiyemiyordum.

Sıvı tüketemiyordum. Bütün hayatım kontrol altındaydı. Özgür değildim, spor yapamıyordum. Sıvı tüketmeyi o kadar çok özlemiştim ki nakilden sonra ilk olarak bol bol sıvı tükettim'' diye konuştu.