Avrupa Konseyi tarafından açılan soruşturma kapsamında hazırlanan raporda Kosova Başbakanı Haşim Taçi"nin Sırp tutukluları böbrekleri için öldürten organ mafyasının başı olduğu iddia edildi

Kosova"da geçen hafta yapılan genel seçimleri kazanan Başbakan Haşim Taçi"nin silah ve organ ticareti yapan bir şebekenin başkanı olduğu iddia edildi. Kosovalı lider hakkındaki iddia Avrupa Konseyi Organize Suçlarla Mücadele Birimi"nin hazırladığı raporda dile getirildi. İddiaya göre Taçi, Sırp tutukluları böbrekleri için öldüren bir şebekenin başı. Taçi"nin ayrıca silah kaçakçılığı da yaptığı öne sürüldü. “Patron” denilen Taçi"nin 1999 yılından beri bu şebekenin başında olduğu ve ayrıca uyuşturucu kaçakçılığı işine de bulaştığı iddia ediliyor.

Guardian gazetesinin haberine göre Taçi hakkındaki iddialar, Kosova polisi tarafından 2008 Kasım ayında yakalanan Yılmaz Altun isimli Türk"ün sorgusunda böbreğini bir İsrailliye bağışladığını söylemesiyle ortaya çıktı.

Dr. Sönmez de var

Avrupa Birliği Savcısı Jonathan Ratel, Piriştine mahkemesine aralarında Kosova Sağlık Bakanlığı"nın eski bir üst düzey yetkilisinin de bulunduğu şebeke üyelerinin, Moldova, Kazakistan, Rusya ve Türkiye"den yoksul insanların organlarını satmaya ikna ettikleri söyledi. Organlarını vermeye gönüllü insanlarla 20 bin dolara anlaşan organ mafyası, iddiaya göre Kanada, Almanya, Polonya ve İsrail gibi ülkelerde 100 ile 137 bin dolar karşılığında organ naklini gerçekleştiriyor. Çetenin, organ veren insanlara vaat ettiği parayı da vermediği belirtildi.

46 sayfalık raporda 2008"de 20"ye yakın insanı organlarını satmaya ikna eden çetenin üyeleri arasında Kosova Sağlık Bakanı ile İsrailli doktor Zaki Shapira ve Türk doktor Kenan Demirkol"un da adı geçiyor. “Türk Frankeştayn” lakabıyla tanınan ve Interpol tarafından aranan Dr. Yusuf Erçin Sönmez"in de Priştine"de bir kliniği olduğu, çetenin “organ sorumlusu” Lütfi Dervishi"nin denetiminde çalıştığı bildirildi.

VATAN