İngiltere'deki Nuffield Biyoetik Konseyi, dünyada bir ilk olacak uygulamayla, organ bağışı yapanların cenaze masraflarının ödenmesi sayesinde, görece düşük düzeydeki organ bağışlarının artırılabileceğini kaydetti.
 
Konsey, organ bağışı yapanlara para ödenmesini savunmuyor.
 
İngiltere hükümeti, konseyin önerilerini inceleyeceğini belirtti; ancak organ bağışının her türlü ticari niyetlerden uzak olması gerektiğini vurguladı.
 
Raporu hazırlayanlardan, Nottingham Üniversitesi hastanesi organ nakli cerrahı Keith Rigg, "Organ bağışlarında önemli bir yetersizlik olduğu herkesin malumu. Biz, organ bağışlama programına kaydını yaptıran ve organları başka bir kişiye nakledilen kişilerin cenaze masraflarının ödenmesiyle, bağış yapacak insan sayısının artacağını düşünüyoruz." dedi.
 
Konsey başkanı Hugh Whittle da, BBC'ye yaptığı açıklamada, organ bağışı yapanların cenaze masraflarının ödenmesinin, toplumun takdirinin bir ifadesi olacağını ve organ ticareretinin azaltılmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
 
İngiltere'de halen 18 milyon kişi organ bağışlama programına kayıtlı. Bu ise nüfusun üçte birinden de az.
 
Ülkede organ nakli için bekleyenlerin sayısı ise 8000. Ulusal Sağlık Hizmetleri 2013 yılına dek 25 milyon kişiyi organ bağışlama programı kapsamına almak istiyor.