Iğsız, duruşmada konuşmadı ancak avukatı aracılığıyla Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u suçlayarak, “Yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. En üst makama da sunulmuştur” dedi.
 
Tutuklanan Iğsız, önce Metris’e sonra Silivri’ye gönderilecek
 
AK Parti Hükümeti hakkında kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay Karargâhı’nda internet siteleri kurdurduğu belgelenen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün yöneticisi olduğu gerekçesiyle tutuklandı.
 
“Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Hasan Iğsız, Beşiktaş’ta bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Hasan Bey buyurun, ayağa kalkar mısınız?” diyerek Iğsız’ın kimlik tespitini yapmaya başladı. Iğsız, emekli subay olduğunu, aylık gelirinin 5 bin TL civarında olduğunu belirterek, askeri lojmanda kirada oturduğunu ve 800 TL kira ödediğini söyledi.
 
KENDİSİ DEĞİL AVUKATI KONUŞTU
 
Başkan Özese, daha sonra Iğsız hakkında 8 Ağustos’ta yakalama çıkarıldığını hatırlatarak Iğsız’a iddianameyi alıp almadığını ve suçlamaları bilip bilmediğini sordu. Iğsız, “İddianameyi aldım, suçlamaları ana hatları ile biliyorum” dedi ve ardından Iğsız’a iddianamenin bir örneği verildi. Iğsız hakkında iddianamede anlatılan suçlamaları okuyan başkan Özese, “Suçlamalara ne diyorsunuz?” dedi. Bunun üzerine Iğsız, “Bu aşamada bir şey söylemeyeceğim. Sözü avukatıma bırakıyorum” dedi.
 
“ANDIÇ, GENELKURMAY BAŞKANI’NA ARZ EDİLDİ”
 
Hasan Iğsız’ın avukatı Orhan Önder, suça konu internet sitelerinin ne zaman, kim tarafından kullanıldığı ve içeriklerinin tam olarak tespit edilmesi durumunda gerçek suçluların ortaya çıkacağını, andıcın yüzbaşıdan ikinci komutana kadar silsile içinde hazırlandığını söyledi. 
 
Genelkurmay Başkanı’na da arz edilen belgeyle ilgili silsiledeki herkesin terör örgütü üyesi olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığını savunan avukat Orhan Önder, faturanın müvekkili ile andıcın altında imzası olanlara çıktığını savundu.
 
“IĞSIZ, YARIM YÜZYIL DEVLETE HİZMET ETMİŞTİR”
 
Iğsız’ın avukatı Orhan Önder, müvekkilinin yakalama kararını basından öğrenince doğrudan mahkemeye geldiklerini, müvekkilinin yarım yüzyıl devlete hizmet vermiş biri olduğunu söyledi. Önder, “Müvekkilim yurtdışında ve karargahlarda ülkemizi temsil etmiştir.
 
Genelkurmay 2. Başkanlığı’nı bir yıl sürdürmüştür” dedi.
 
Önder, müvekkiline meslekte geçirilen 50 yıldan sonra terör suçlaması yapılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu iddia ederek, “10 yıldır bu siteler çalışıyor. Genelkurmay da bunu kabul ediyor. Faturası en son müvekkilim ile andıcın altında imzası olan kişilere çıkmıştır.
 
Müvekkilim ile ilgili olarak ‘illegal faaliyetlerin üstünü örttü’ deniyor. İllegal faaliyetlerin üstünü örtmek için yazılı belge hazırlamak suçu ifşaya girer. Ortada yazılı belge olduğuna göre illegal durum söz konusu değildir. Çünkü yazılı belge ile illegal durumun üzerinin örtülmesi mümkün değildir” iddiasında bulundu.
 
“ANDIÇ, EN ÜST MAKAMA SUNULMUŞTUR”
 
Önder, andıcın, devletin normal silsilesi içinde yapılmış bir faaliyet olduğunu iddia ederek, “Yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. En üst makama da sunulmuştur. Bu silsile de yer alan subayların hepsinin terör örgütüne üye olması hayatın olağan akışına uygun değildir” dedi.
 
“GERÇEK SUÇLULAR ORTAYA ÇIKMALI”
 
Önder, internet sitelerine 10 yıllık süreçte neler konulduğu, kim tarafından ve ne zaman konulduğunun iddianamede açıklanmadığına dikkat çekerek, “Bunlar tespit edilmeli. Bu hukuki illiyet kurulsaydı, gerçek suçlular ortaya çıkacaktı. O zaman suçlamalar, hükümete hakaret ya da görevi kötüye kullanma olabilirdi. Cebir ve şiddet çok ağır bir suçlama. Belki terör örgütü üyeliği de olabilirdi. Ama biz bu delillerle bunu diyemiyoruz” iddiasında bulundu.
 
SAVCI PEKGÜZEL, TUTUKLANMASINI TALEP ETTİ
 
Esas hakkındaki görüşü sorulan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Hasan Iğsız’ın tutuklanmasını talep etti. Savcının görüşünden sonra duruşmaya ara veren mahkeme, daha sonra kararını açıkladı. Kararda; “Dosyadaki mevcut delil durumu, sanığa atılı Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve silahlı terör örgütünü yönetme suçlarının vasıf ve mahiyeti, dosya içeriği, Sanık Hasan Iğsız’a isnat edilen suçları işlediğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin olması, delilleri gizleme veya değiştirme hususlarında da kuvvetli şüphenin bulunması, adli kontrol uygulamasının yeterli olmayacağı, atılı suçların CMK’nın 100/3 maddesinde sayılan tutuklamayı gerektirebilecek suçlardan olması dikkate alınarak Iğsız’ın tutuklanmasına” denildi.
 
Tutuklama kararına karşı 7 gün içinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz hakkının bulunduğunun belirtildiği kararda, iddianamenin bir örneğinin Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesine hükmedildi.
 
2 KİŞİ TUTUKLANDI, 12 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI VAR
 
Hasan Iğsız’ın Metris Cezaevi’ne, ardından da Silivri Cezaevi’ne gönderileceği öğrenildi.
 
“Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davası kapsamında emekli Albay Fuat Selvi de tutuklanmıştı. Aralarında 7 generalin de bulunduğu 12 sanık hakkında yakalama kararı bulunuyor.
 
yeniakit