Emekli askerlere orduevine niye giremedikleri de söylenmiyor. Tek açıklama orduevi resepsiyonunda görevli asker tarafından yapılıyor: ”Giriş yasağınız var”. ‘Yasaklılar listesi’nin Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı tarafından gönderildiği biliniyor. ‘Kara liste’ye giren askerlerin isimleri ve sayısı ise açıklanmıyor.

Orduevlerine giriş yasağı 28 Şubat sürecinde yoğun bir şekilde uygulandı. YAŞ kararıyla ordudan atılanlar orduevlerine alınmadı. İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olmasıyla birlikte kapsam genişledi. Ergenekon, Balyoz davalarıyla ilgili TSK’nın genel yaklaşımından farklı görüş açıklayan emekli askerlere yasak geldi.

‘Yasaklı’ listesinde bulunan isimlerden biri de Şemdin Sakık’ı yakalayan bordo berelilerin komutanı emekli Yarbay Mithat Işık. Birkaç yıldır sık sık ekran ve gazetelerde boy gösteren Işık, 4 yıldır orduevlerine giremiyor. Kitap yazdığı ve medyaya açıklama yaptığı için cezalandırıldığını söyleyen Işık, ”Düşüncelerimizden dolayı cezalandırıldık. 31 yıl bu orduda görev yaptım. 20 yıl dağlarda yattım. Doğruları söylüyoruz diye yasak koydular” dedi. Işık, yasakla karşılaşmasını da şöyle anlattı: ”İzmir’e düğüne gitmiştik. Kimliğimle geçiş yapamadım. Oradaki asker ‘yasaklı’ olduğumu söyledi. Komutanını çağırttım. ‘Niye’ diye sordum. Sadece kendilerine emir verildiğini, başka bir şey bilmediğini söyledi. Yanımda eşim de vardı. Çok rencide edici.” Dağlıca ve Aktütün saldırılarıyla ilgili TSK’yı eleştiren Işık, yasakta bunun etkili olduğu düşüncesinde.

Emekli Yarbay Şenol Özbek de bir başka yasaklı isim. Muhafazakar medyada sık görülen Özbek hangi sebeple böyle bir cezalandırıldığının açıklanmadığını söyledi. TSK’nın ‘resmi’ görüşü dışında açıklamalarıyla tanınan Özbek de düşüncelerini açıkladığı için böylesi bir yasak konduğu görüşünde.

‘Mayın uzmanı’ olarak sık sık ekranlarda görülen emekli astsubay Ahmet Zengin ve ANAP’ı sarsan ‘Beyaz Enerji’, ‘Mavi Akım’ operasyonlarında düğmeye basan isim olan emekli albay Aziz Ergen de ‘yasaklı’lar arasında.