Wikileaks"de yayımlanan bir belgeye göre Avrupa Birliği"nin Aralık 2004"te Türkiye ile müzakerelere başlanması kararını almadan önce Başbakan Tayyip Erdoğan"dan Ege"deki operasyonları askıya almalarını istediği, Erdoğan"ın o tarihteki AB Dönem Başkanı Hollanda"nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot"a “Ordu benim kontrolümde olmadığı için uçuşları durduramıyorum” dediği iddia edildi.

ABD"nin Lahey Büyükelçisi Clifford Sobel"in, 2004 yılında, o tarihte AB Dönem Başkanı olan Hollanda"nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot ile yaptığı görüşmelerin detaylarını içeren kripto Wikileaks"te yayımlandı. 3 Aralık 2004 günü, yani Türkiye ile müzakerelere başlanmasının kararlaştırıldığı AB zirvesinden 14 gün önce gerçekleşen görüşmede Türkiye de konuşuldu. Gizli kriptoya göre Bot, görüşme sırasında bir yandan ABD"li diplomata “Ege"deki askerî operasyonları askıya alması için Türkiye"yi ikna etme konusunda yardım edin” derken, diğer yandan da bu operasyonların Yunanistan"ı Türkiye"nin katılımına karşı kışkırtan bir bahane olduğuna dikkat çekti.

Kriptoda, "Bot"a göre Türkiye Başbakanı (Tayyip) Erdoğan, kısa süre önce kendisine, bu uçuşları "ordu, kontrolünde olmadığı için" durduramadığını söyledi” ifadesi yer alıyor.

Gül"e iletilen mesaj

Gizli kriptoda ayrıca Bot, Büyükelçi Sobel"e, 17 aralıktaki AB Konseyi toplantısında Türkiye için bir “evet” koparmaya kararlı olduğunu söylüyor.

taraf