Flora ve faunasıyla dünya çapında üne sahip milli parkta, nesli tükenmekte olan hayvan çeşitlerinin korunması için büyük çok sıkı önlemler alınmasına rağmen son olarak kaçak avcılar tarafından milli park içerisinde 38 ördek öldürülürken, 13 ördeğin de kanatları kesilerek, kaçak avlanmada canlı mühre olarak kullanıldığı belirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Kara Avcılığı Kanunu"nda hangi aylarda, hangi bölgelerde, hangi kurallarla avlanması gerektiği belirtilmesine rağmen, Milli Park kapsamında olduğundan ava kapalı bölge olan Büyük Menderes Deltası"nda av yapan kaçak avcılar, Doğa Koruma ve Milli Park görevlileri tarafından yakalanarak, ellerindeki tüm silahlara ve malzemelere el konuldu. Yapılan araştırmada, kaçak avcıların ava kapalı milli park bölgesinde toplam 38 adet ördeği vahşice öldürdüğü ve 13 ördeğin de kanatları kesilerek canlı mühre olarak kullandığı ortaya çıktı. Kuşadası Milli Park Şefliği ekipleri tarafından yakalanan malzemeler içinde yasak olan otomatik tüfekler, mühreler, projektörler, her türlü kuş sesi çıkaran cihazlar bulunuyor.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Güzelçamlı Beldesindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndaki doğal hayatın devamı için bir yandan önemli çalışmalar yaptıklarını, bir yandan da bu doğa harikasına karşı birçok tehdide karşı mücadele verdiklerini söyledi. Kaymakam Esen, milli parkın avcılığa kapalı bir bölge olduğunu belirterek, kaçak avcılık yapanların tüfekleri, köpekleri ve diğer tüm malzemelerine el koyduklarını ayrıca haklarında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kaçak avcıların sadece yapay mühre değil aynı zamanda canlı mühre de kullandığını söyledi. Ördeklerin bunlardan biri olduğunu vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kaçak avcılar sadece yapay mühre değil aynı zamanda canlı mühre de kullanmaktadır. Ördeklerin kanatları kesilerek, ayaklarına geçirilen halkalara bir iple bağlanmakta ve ipte bir kazığa bağlanarak su kenarına çakılmaktadır. Kanatları kesik olduğu için çırpınamayan ördekler, kurtulmak için sürekli ses çıkarmakta ve bunları gören diğer kuşlarda yanlarına gelmektedir. O sırada sazların içine pusuya yatmış kaçak avcılar tarafından vurulmaktadır. Bu hem kaçak avcılıktır, hem de tuzaktır. Canlı mühre olarak kullanılan ördekler, Milli Parkın geçici bakımevinde kanatlarının uzamasını beklemekte, kanatları uzadığı zaman da özgürlüklerine kavuşacakları ve doğaya salınacakları günün hayalini kurmaktadır. Kaçak avcılar inanılmaz hilelere başvurmaktadır. Uçurulan bir balona monte ettikleri hoparlörü kaployla aşağıdan değişik kuş sesleri çıkararak, çeşitli kuşları kendilerine doğru çekip vurmaktadır. Burada avcılık kulüplerine de büyük iş düşmektedir. Avcılık kulüpleri bu konuda özellikle avcılığın yapıldığı alanlarda, bilinçlendirme çalışması yapması gerekir” dedi.